זמני השבת
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 16:01 | 17:13 |
תל אביב | 16:16 | 17:14 |
חיפה | 16:05 | 17:13 |
באר שבע | 16:20 | 17:17 |
הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
18/10/22 08:27
13.98% מהצפיות
מאת IsraelDefense
חאלד אל חלבי, ראש המודיעין הסורי לשעבר, עומד לדין על פשעי מלחמה באוסטריה | נטען כי המוסד, יחד עם המודיעין האוסטרי, עזר לו להמלט מסוריה https://www.francetvinfo.fr/monde/proche-orient/offensive-jihadiste-en-i... משרד התובע של אוסטריה לענייני כלכלה ושחיתות (WKStA) השלים בראשית אוקטובר את כתב האישום שלו בן ה- 80 העמודים בפרשה שבה מעורב ראש המודיעין הסורי לשעבר, חאלד אל חלבי, שקיבל מקלט מדיני באוסטריה. כך לפי דיווח של intelligenceonline.
הארגון לצדק בינלאומי ואחריות (CIJA), ארגוני זכויות אדם ועמותות בינלאומיות נוספות, מאשימים את אל חלבי בביצוע פשעים נגד האנושות כאשר הוא עמד בראש מינהלת הביטחון הכללי של סוריה.
מספר רב של אנשי מודיעין רבים צפויים למסור עדות במהלך הדיון המשפטי, שייפתח בקרוב ככל הנראה. בראשית הדיון המשפטי צפוים לתת עדות רק אזרחים ואנשי מודיעין אוסטרים, כולל ראש המודיעין הנגדי לשעבר, ברנהרד פירצ'ר, ופיטר גרידלין, ראש שירות הביון (ה- BVT).
ייתכן שבמהלך המשפט ייפתחו דלתות האולם בפני גורמים זרים אחרים, שיזומנו לתת את עדותם.
בפרשה המעניינת הזו מעורבים גם ארגוני ביון בינלאומיים אחרים, DGSI ו- DGSE של צרפת והמוסד הישראלי. ארגונים אלו היו מעורבים באופן הדוק בפרשת אל חלבי מתחילתה ועד סופה, כפי שדיווח העיתון "ניו יורקר" בשנה שעברה.
מבצע "חלב לבן"
לאחר עריקתו מסוריה, אל חלבי היה בקשר עם ה- DGSE הצרפתי בעמאן משנת 2013. משם הוא הועבר בחשאי לצרפת, והגיש בקשה למקלט מדיני במדינה. אך נוכחותו בצרפת התגלתה כמבוכה לממשלה הצרפתית, ואישור המקלט המדיני שלו נדחה.
לאחר מכן התערב המוסד ויחד עם ה-BVT האוסטרי, ניהלו השניים משא ומתן על העברתו לאוסטריה כמקלט מדיני. בקשת הארגונים אושרה, והבכיר הסורי נכנס לאוסטריה דרך גרמניה ב- 2015. סביר יהיה להניח שהמעורבות לכאורה של המוסד שדווחה על ידי העיתונות בפרשה, מעידה על כך שאפשר שאל חלבי היה סוכן שפעל בשירות ישראל.
חוקיות המבצע, שזכה לשם הקוד "חלב לבן", הועמדה במהרה בספק. שירותי הביון של אוסטריה כבר היו תחת לחץ פוליטי חזק באותה תקופה.
זמן קצר לאחר שהגיע לווינה, ועדות פרלמנטריות חקרו את הפרשה, וכך גם העיתונות. לאחר שהתקשורת המקומית באוסטריה החלה להביע תרעומת, נכנס לתמונה משרד התובע האוסטרי, ה- WKStA ופתח בבדיקת הפרשה ובהכנת כתב האישום במהלך 2021.
מעניין יהיה לעקוב אחר המשפט והמידע שייחשף לציבור הרחב במהלכו.
18/10/22 17:04
13.12% מהצפיות
מאת IsraelDefense
חוקר מודיעין גלוי גילה תמונת לווין שצולמה בספטמבר האחרון בבסיס Al Dhafra באמירויות | לפיו, מדובר במערכות הישראליות https://twitter.com/benreuter_IMINT/status/1582039748373118976?s=20&t=6v... חוקר מודיעין גלוי תחת החשבון benreuter_IMINT, פרסם כי מצא עדות לנוכחות מערכת הגנה אווירית מסוג ברק-8, תוצרת תעשייה אווירית, באמירויות. לפרסום אין הצלבה ממקורות אחרים נכון לכתיבת שורות אלו.
על פי הפרסום, מדובר בבסיס הגנה אווירית שהיה מאויש בסוללות הוק ואלו הוחלפו בסוללות ברק-8. בתמונת הלווין המדוברת רואים, לכאורה, מכ״מי EL-2084 של אלתא ושתי סוללות קרקעיות של ברק-8.
אזכיר כי על פי דיווחים ברויטרס מהשבועות האחרונים, ישראל מכרה לאמירויות מערכות ספיידר של רפאל. פרסומים אלו לא קיבלו התייחסות ממשרד הביטחון הישראלי.
התמונה צולמה בחודש ספטמבר האחרון בבסיס Al Dhafra באמירויות.
18/10/22 20:50
11.18% מהצפיות
מאת IsraelDefense
לדברי מומחים, כנראה שהכטמ"ם הרוסי הובס בקרב והופל לקרקע. לא ברור אם שני הכלים הופעלו מרחוק ביד אדם הרס בקייב לאחר מתקפת כטמ״ם רוסית, יום ב׳. צילום: Oleg Pereverzev/NerPhoto via REUTERS יש עדות שבשמי אוקראינה התקיים לראשונה בתולדות התעופה הצבאית קרב אויר בין שני כלי טיס בלתי מאויישים.
ברשתות החברתיות העלה צבא אוקראינה סרטון בן 16 שניות שצולם מכטמ"מ אוקראיני תוצרת סין, קוואד-קופטר מסוג DJI MAVERIC , שמולו טס קוואד-קופטר רוסי, שמתקרב לכטמ"מ האוקראיני, כנראה במטרה להתנגש בו ולהפילו. אלא שהכלי הרוסי מאבד את אחד מארבעה מנועיו וצולל לקרקע. האירוע התרחש כנראה מעל חבל דונייצק במזרח אוקראינה.
מומחי WAR ZONE אומרים כי לא ברור מהסרטון אם שני הכטמ"מים הופעלו מרחוק על ידי מפעילים אנושיים, וכנראה שהכטמ"ם הרוסי 'הובס' בקרב האוויר והופל לקרקע.
זו כנראה העדות הראשונה של קרב אוויר בין כלי טיס בלתי מאויישים. פורסמו ידיעות קודמות שבמלחמה זו הפעילו האוקראינים כטמ"מ במשימת יירוט כטמ"מים עוינים של הרוסים, והיירוט אמור היה להתבצע על ידי התנגשות בין שני הכלים.
18/10/22 20:43
8.17% מהצפיות
מאת IsraelDefense
סדרה של כשלונות מודיעיניים ושינויים פוליטיים בגרמניה הרחיבו את הפיקוח על ה-BND | חלק מההערכות גורסות כי קיצוץ כוחו של הביון יביא לפגיעה במאמצי גרמניה לסכל טרור במדינה Photographer: Xander Heinl / photothek | German Bundestag לאחר סדרה של כשלונות מודיעיניים, בראשם החשדות שהתגלו בשבועות האחרונים כנגד ראש מערך הסייבר הלאומי אשר פעל לכאורה כסוכן עבור רוסיה, הוחלט בגרמניה על בחינה ושינוי הסדרת אופן פעולת סוכנויות המודיעין במדינה.
הועדה הפדראלית לבקרה (PKGR) התכנסה השבוע על מנת להחליט על סדרה של רפורמות חדשות, על מנת לאפשר בקרה טובה יותר על אופן פעולת סוכנות המודיעין הפדראלית (BND), המשרד להגנת החוקה (BFV) והמודיעין הצבאי (BAMAD).
גוף ביון מרכזי
בראשית שנות ה- 2000 עברו שירותי המודיעין של גרמניה מהפך אמיתי, וה- BND הפך להיות הגוף המודיעיני המרכזי, זה האחראי על איסוף מחוץ ובתוך גבולות גרמניה, כולל איסוף מודיעין צבאי.
גוף המודיעין הצבאי הפך לגוף קטן יחסית, האחראי על איסוף ומחקר טקטי בלבד.
הועדה קבעה בעבר את גבולות הפעולה החוקיים של איסוף מודיעיני, בדגש על פעולות תקיפת סייבר, איסוף מודיעין אותות (סיגינט), שיתוף פעולה מודיעיני עם שותפים מודיעיניים זרים, והפעלת סוכנים מטעם גרמניה במדינות אחרות.
הועדה הקימה גוף בקרה, המכונה The UK council, ובראשו עומד שופט בדימוס, ג'וזף קוך, אשר מרבית שנותיו שימש כשופט בבית המשפט העליון ובבית המשפט לצדק של גרמניה. יחד איתו פועלים בגוף הבקרה שישה שופטים נוספים.
גוף הבקרה יחקור את פעולת המודיעין הגרמני בהערכת הכשלון ביציאה מאפגניסטאן, כשלונות המודיעין באיתור סוכנים רוסים הפועלים בגרמניה וכן את סוגיית איסוף המידע הפרטי על תושבי המדינה והאיחוד האירופאי. שם להערכת הועדה ביצע ה-BND לכאורה עברות על חופש הפרט והפרטיות.
פיקוח הדוק
לגוף הבקרה תתאפשר גישה מלאה לכל המידע של ה- BND, אירוע מטלטל לכל הדעות עבור ארגון המודיעין. הוא צפוי לבחון כ- 600 מקרים שונים בהם בוצע פיקוח אלקטרוני (בכל התצורות שלו) על אזרחים גרמנים, על תהליך קבלת ההחלטות והאישור וכן על פעולות של ריגול-נגדי שביצע ה- BND בתוך גרמניה.
פעולת הגוף תייצר ככל הנראה טלטלה גדולה בגוף המודיעין הגרמני, שבתקופת הקנצלרית מרקל, נהנה מחופש פעולה יחסי. שלטון השמאל הפרוגרסיבי של הקנצלר הנוכחי מוכן לקבל פחות את חופש הפעולה של ארגון המודיעין, שלהערכתו מפר זכויות אדם ופרטיות בצורה נרחבת במדינה.
גוף הבקרה קיבל מנדט מהועדה הפדראלית אף לבנות מנגנון בקרה חדש, תחת בקרה פרלמנטרית, אשר תצר את פעולות איסוף המודיעין על ידי ה- BND, ותאשר כל מבצע איסוף מודיעין באשר הוא.
הצעד הזה צפוי לגרום ל- BND לקצץ משמעותית את מבצעי האיסוף שלו, וללא ספק תגדע את יכולותיו לנטר פעולות ריגול ופעולות טרור במדינה.
שינויים פוליטיים זוהי אינה הפעם הראשונה שה- BND נמצא תחת חרב הרפורמות. ב- 2016 הושתה על הארגון רפורמה מקיפה, תחת ביקורת ציבורית נוקבת. אלו באו בעקבות הגילויים המרעישים של דו"חות סנוואדן, שהצביעו על כך שארגון המודיעין האמריקאי, ה- NSA, ריגל ועקב אחר בכירים בגרמניה ואחר ארגוני ביטחון שונים.
סנוואדן הצביע על כך שה- BND היה פרוץ מול מאמצי הריגול האמריקאים, שהשיגו ממנו חומר מודיעיני רגיש מאד (כולל מידע רגיש ממנהיגי גרמניה).
הרפורמה מ- 2016 התירה ל- BND לעשות כמעט הכל, כולל לרגל אחר מדינות האיחוד האירופאי. לשתף פעולה ומידע רגיש עם המודיעין האמריקאי ולאסוף מידע על אזרחי המדינה, בכל עת שה-BND סבר שאיסוף המידע הוא חיוני לביטחון המדינה ומניעת פעולות טרור וריגול. רפורמה זו הפכה את הארגון לבעל כוח וסמכויות נרחבות.
בשלהי 2021 לקראת סוף כהונתה, הרחיבה מרקל את סמכויות הארגון על מנת לאפשר לו להתמודד טוב יותר עם תקיפות הסייבר והמודיעין האנושי הרוסי הפועלים במדינה.
אולף שולץ, קנצלר גרמניה, בניגוד לקודמתו, מבקש לצמצם את מרחב הפעולה של ה- BND ולייצר לעצמו שליטה מלאה על פעולותיו.
גרמניה מתמודדת בימים אלו מול איומים רבים, מחד רוסיה שבשבועות האחרונים הגבירה שוב את עוצמת הלחימה שלה באוקראינה ומאיימת על נאט"ו ומדינות האזור. מאידך איומי הטרור מבית של תאי טרור אסלאמיים.
הפיקוח הרחב שיושתת על ה- BND אולי מצד אחד ימנע פגיעה לא הכרחית בחופש הפרט והפרטיות, אך מצד שני יפגע משמעותית ביכולתו של הארגון למנוע טרור וריגול במדינה.
18/10/22 08:37
7.1% מהצפיות
מאת IsraelDefense
תת אדמירל קופר אמר לכתבים בפנטגון: "מישהו ישלח התראה לכשב"ם, זה יפליג במהירות לעבר המטרה, יצלם ויעביר את התמונות למפקדה, ושם יוחלט כיצד לנהוג ולהגיב״ by Cpl Samantha Sanchez, identified by DVIDS הולכת ומתגבשת התכנית להקמת צי של כלי שיט בלתי מאויישים (כשב"מים) במזה"ת: ארה"ב כבר הודיעה על תרומת 20 כשב"מים לתכנית בחודש הבא, וממתינים להודעות מבחריין וכווית על הצטרפות לתכנית, כך הודיעה מפקדת הצי ה-5 של ארה"ב.
בחודש פברואר הודיע תת אדמירל ברד קופר מצי ארה"ב שמטרת התכנית היא להקים צי של 100 כשב"מים שיפטרלו במפרץ הפרסי, בים סוף ובאזורי ים אחרים, והתכנית תצא לפועל עד סוף 2023. באזור כבר פועל כוח משימה 59 של הצי האמריקני לבחינת כשב"מים ובינה מלאכותית.
קומנדר טים הוקינס, דובר הצי ה-5, הודיע כי בחריין וכווית עומדות להודיע כמה כלים הן מוכנות להעמיד לרשות התכנית. DEFENSE ONE מסביר כי לדעת הצי האמריקני אזור המפרץ הפרסי הוא נתיב סחר בינלאומי וגם נתיב הברחות סמים ונשק. הכשב"מים יפעלו בשיתוף עם כלי שיט מאויישים כדי להרחיב את פעילות הצי האמריקני באזור.
תת אדמירל קופר אמר לכתבים בפנטגון: "מישהו ישלח התראה לכשב"ם, זה יפליג במהירות לעבר המטרה, יצלם ויעביר את התמונות למפקדה, ושם יוחלט כיצד לנהוג ולהגיב. במפרץ הפרסי עוברות אלפי אניות ביום ואין קצין בן אדם שיוכל לדעת מה עושה הצוות של כל אניה ואניה. בינה מלאכותית תדע לבצע משימות כאלו".
מאה הכשב"מים אמורים להיות משני סוגים: כלים כמו SAILDRONE שהם בעלי שהייה ארוכה, וכלים מסוג DEVIL RAY המיועדים לתגובה מהירה. השילוב בין שני סוגי הכשב"מים בתוספת איסוף מודיעין ותצפיות יאפשרו לקצין בן אנוש לקבל החלטה, וצי הבלתי מאויישים יוכל לנוע במהירות ליעד.
18/10/22 14:18
6.45% מהצפיות
מאת IsraelDefense
חברת Aerospace Services India עתידה לספק שירותי תמיכה במחזור חיי המוצר עבור מערכות ההגנה האווירית בהודו בועז לוי, נשיא ומנכ"ל התעשייה האווירית | תמונה: תעשייה אווירית התעשייה האווירית פותחת חברת בת חדשה בניו דלהי הודו, תחת השם Aerospace Services India.
״ההשקעה של התעשייה האווירית בשירותי תעופה וחלל בהודו היא הדגמה חזקה לתמיכתה של התעשייה האווירית בחזון "Atmanirbhar Bharat" של ממשלת הודו - MAKE IN INDIA״, כותבים בהודעת החברה. ״זה גם מראה את המחויבות לשותפות החזקה בין התעשייה האווירית ל-DRDO בפיתוח ותמיכה במערכות מתקדמות עבור הכוחות המזוינים ההודיים.״
אזכיר כי חלק נכבד ממחזור המכירות של החברה מבוסס על הודו. בין היתר, מערכת הברק-8, ימית או יבשתית ומל״טים.
בועז לוי, נשיא ומנכ"ל התעשייה האווירית: "לתעשייה האווירית פעילות מבוססת היטב בהודו, עובדת עם שותפים ולקוחות שונים. בשוק ההודי. לאורך השנים, התעשייה האווירית נקטה במדיניות עסקית גמישה ומותאמת כדי לציית ולהגיב לחזון 'הסתמכות עצמית' של ראש הממשלה מודי".
18/10/22 08:55
5.81% מהצפיות
מאת IsraelDefense
פוטין הסביר למשתתפי הפסגה במרכז אסיה כי יזם את הגיוס כיוון ש"קווי החזית היו ארוכים מידי להגנה על ידי הצבא שנמצא באוקראינה" http://kremlin.ru הגיוס לצבא הרוסי יסתיים תוך שבועיים, ואין כרגע תכניות לתקיפות מהסוג שהיו בימים האחרונים, (שבהם שוגרו יותר ממאה טילי שיוט לעבר ערי אוקראינה), הודיע הנשיא פוטין בנאומו בפסגת אסטנה, קזחסטן.
פוטין הסביר למשתתפי הפסגה במרכז אסיה כי יזם את הגיוס כיוון ש"קווי החזית היו ארוכים מידי להגנה על ידי הצבא שנמצא באוקראינה". לדבריו גויסו עד כה 220 אלף אנשי צבא.
הנשיא זלנסקי נאם בווידאו ואמר שצבאו ישתלט על כל שטחי המדינה. "יש להם עוד חיילים, טילים, נשק, כטמ"מים מאיראן, הם יכולים להמשיך להפעיל טרור בערינו ולסחוט את העולם כולו, אך אין להם סיכוי להצליח כיוון שאוקראינה צועדת קדימה".
שר ההגנה האוקראיני אלוקסיי רזניקוב הודיע שצבאו יקבל בקרוב טילי קרקע-אוויר (NASAM) מתקדמים שהם תוצרת החברה הנורווגית קונגסברג וריית'יון האמריקנית.
צבא אוקראינה הודיע כי טייס מטוס מיג-29 של חיל האוויר האוקראיני נאלץ לנטוש את מטוסו אחרי שהמטוס נפגע מרסיסי כטמ"מ איראני שאהד-136 ששיגר צבא רוסיה. טייס המיג האוקראיני הפיל חמישה כטמ"מים כאלו ושני טילי שיוט, ואז נפגע מרסיסים, נטש ונחת בשלום.
שר החוץ של האיחוד האירופי ייפגשו ביום שני כדי לדון בהעברת כטמ"מים מתאבדים מאיראן לרוסיה, שתקפו בימים האחרונים מטרות באוקראינה, כול ל בעיר מקריב הסמוכה לבירה קייב.
סעודיה הודיעה שתתרום 400 מיליון דולר כסיוע הומניטרי לאוקראינה. נסיך הכתר מוחמד בן סלמן שוחח בטלפון עם זלנסקי והודיע לו שממלכתו מוכנה לסייע בסיוע הומניטרי, בתיווך או בכל דרך אחרת כדי להפסיק את המלחמה.
באסטנה בירת קזכסטן התקיימה בסוף השבוע פסגת מרכז אסיה בהשתתפות ראשי מדינות רוסיה, טורקיה, קזכסטן, קירגיסטן, טג'יקיסטן, טורקמניסטן ואוזבקיסטן. היא הוגדרה פסגת מרכז אסיה-רוסיה ופוטין הודיע שהסחר בין רוסיה לבין מדינות מרכז אסיה הוכפל והגיע לשווי של 37 מיליארד ליש"ט. הפסגה דנה בעיקר בנושאי תש"פ בין מדינות מרכז אסיה.
18/10/22 20:26
5.81% מהצפיות
מאת IsraelDefense
יכולות תכנון הנדסי, העברת תכן לייצור המוני, תחזוקת שרשרת אספקה לוגיסטית תחת משטר סנקציות, מימון ושיווק - איראן הוכיחה באוקראינה שיכולות ה-Stand-off שלה הן סיבה לדאגה בישראל By دارکاخ - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=124139580 את העובדה שלאיראן יש טילים ומל״טים אין צורך להזכיר. עבור אלו שעוקבים אחרי התפתחות התעשייה הביטחונית האיראנית בשנים האחרונות, המראות באוקראינה או בחבל הכורדים בעירק, אינם הפתעה.
בעירק, איראן שיגרה לאחרונה מטחים של עשרות טילים לעבר מטרות כורדיות. זאת בשל ההתקוממות העממית באירן של כורדים, לאחר רצח מהסא אמיני. אין זו הפעם הראשונה שאיראן משגרת טילים לשטח עירק. בפעם הקודמת נטען באיראן כי הותקף בטילים בית מסתור של המוסד הישראלי בחבל הכורדים בצפון עירק.
באוקראינה, האיראנים סיפקו מל״טים תוקפים לרוסים. מאז הגיעו הכלים לרוסיה, ככל הנראה בטיסות מטען ייעדיות לשדה תעופה ליד מוסקבה, הם הועברו לשטח בלרוס לצמצם טווח לאוקראינה. בשבועיים האחרונים מל״טים אלו מסוג שהאד 131 או 136, תוקפים את ערי אוקראינה, כולל את עיר הבירה קייב. נזקים נצפו בתשתיות קריטיות, כולל מאגרי שמן למאכל, תחנות כוח ועוד.
נשק Stand-Off איראני
המל״טים האיראנים אינם חדשים כאמור. ב2019 כלים דומים תוצרת איראן תקפו תשתיות אנרגיה בסעודיה, במתקפה מפתיעה שערערה את המחשבה המערבית, כולל בישראל, על יכולות נשק ה-Stand-Off האיראני. נשק Stand-Off מתייחס לחימוש שניתן לשגר מרחוק לעבר מטרות, בלי לסכן את הכוח התוקף. בין האמצעים תחת קטגוריה זו אפשר למצוא טילים או כטב״מ תוקף.
המקרה האוקראיני מעניין, היות וזו פעם ראשונה ידועה לפחות שאיראן משווקת כטב״מ תוקף למדינה אחרת. בעבר נצפו העברות אמל״ח לארגוני טרור. במקרה דנן, מדובר בעסקת ייצוא נשק מוסדרת בין שתי מדינות - איראן לרוסיה. כלומר, לראשונה, איראן מייצאת מל״טים תוקפים באופן מסודר בעסקה בין מדינות. על פי פרסומים באוקראינה, היקף העסקה גדול וכולל כ-2400 מל״טים תוקפים. עד כה, על פי פרסומים בתקשורת, רוסיה עשתה שימוש בכמה עשרות או מאות.
היקף עסקה כה גדול והעובדה שהתוצר האיראני עבר את בדיקות האיכות של הרוסים, מעיד כי איראן הצליחה לצמצם פערים מול המערב ולהגיע לתפוקת ייצור מסחרית, תכן הנדסי יציב ושרשרת אספקה אמינה. ניתן להניח כי חלק מהמרכיבים הדרושים לייצור השאהד 136 מיובאים לאיראן. זו נקודה נוספת - איראן הצליחה לבנות יכולת תעשייתית כזו תחת סנקציות קשות של האו״ם, ארה״ב ואירופה.
המשמעות היא כי תעשיית המל״טים התוקפים של איראן אמינה, עמידה לסנקציות מערביות בהיבט שרשרת האספקה, ומסוגלת לספק מאות או אלפי מל״טים תוקפים בשנה. קצב ייצור גדול מזה של תעשיית הביטחון הישראלית. להשוואה, השאהד 136 מזכיר את ההארפי הישראלי תוצרת תעשייה אווירית. עד כה, אין עדות כלשהי שהאיראנים העתיקו את הכלי הישראלי, למרות הדימיון הברור בין הכלים.
זווית ישראלית
עבור צה״ל, ניתן לגזור מהאירועים באוקראינה מספר מסקנות. ראשית, הכלים עובדים. את זה הבינו בישראל לאחר המתקפה על סעודיה ב-2019. המשמעות היא כי האיראנים מסוגלים לספק לעצמם מל״טים תוקפים בכמויות ולאורך זמן. המל״טים הללו מדויקים ומסוגלים לאיים על תשתיות צבאיות בחזית ועל כאלו אזרחיות בעורף.
למל״טים הללו יש אפקט פסיכולוגי על האוכלוסיה. פגיעה של מל״טים כאלו בתחנות כוח או מרכזי ערים צפויה להשפיע על מורל האוכלוסיה ועל הלחץ שמופעל כלפי הממשלה בעת מלחמה.
שימוש בקבוצות מל״טים. באוקראינה טרם ראינו יכולות נחיל של המל״טים האיראנים. עם זאת, כן נצפו שיגורים בקבוצות. כלומר, הרבה מל״טים המשוגרים באותו זמן לאותה מטרה, כאשר המטרה היא הרווית מערכות ההגנה האווירית. תרחיש כזה צריך להלקח בחשבון בישראל. טרם ברור כיצד מערך ההגנ״א הישראלי יתמודד עם כמויות גדולות של מל״טי שאהד 136 או דומים להם.
אחת ההנחות היא שחיזבאללה ואולי מיליציות בעירק יקבלו כלים דומים מאיראן. אלו כלים עם טווח טיסה של מאות ק״מ, כך שהטווח לישראל ריאלי. באוקראינה, הצבא הרוסי נהנה מעליונות אווירית חלקית, ולכן החשש למשגרי המל״טים אינו גדול באופן יחסי. עד כה טרם ראינו את האוקראינים פוגעים עם רקטות מדויקות או מטוסים בקרונות השיגור וההפעלה. בלבנון או עירק, התוצאה כנראה תהיה שונה, היות ויש לחיל האוויר עליונות אווירית באזור.
לצד האויבים המיידים, ארגוני טרור כמו חיזבאללה או מיליציות בעירק, ניתן להעריך כי גם מדינות ירצו לרכוש אמל״ח איראני. לאחר שראו את האפקטיביות של המל״טים האיראנים באוקראינה וסעודיה. אמל״ח איראני יותר זול ממערבי. הפיקוח על הייצוא והשימוש באיראן מופחת ביחס למדינות מערביות. איראן, גיאופוליטית, פחות ״קשורה״ ולכן יכולה לייצא ליותר מדינות ביחס למדינה מערבית. איראן גם יודעת לספק אמל״ח תחת סנקציות אמריקאיות - יכולת שאין לתעשיות מערביות.
לא מן הנמנע שנתחיל לראות נשק Stand-Off איראני במדינות במזרח התיכון, מפרץ, אפריקה ודרום אמריקה. בספק אם איראן תספק מל״טים תוקפים למדינות הגובלות בסין. בסופו של יום, סין ורוסיה הן מליצות היושר של איראן. כרגע אלו הסנקציות המערביות שעוצרות את ייצוא הנשק האיראני. ברגע שאלו ירדו, ייצוא אמל״ח צפוי להיות ערוץ הכנסה של מטבע חוץ עבור איראן.
לסיכום, השימוש הרוסי במל״טים תוקפים איראנים מציב את התעשייה האיראנית בקו אחד ביכולות ההנדסיות עם תעשיות מערביות, כולל ישראל. השאלה האם מערך ההגנה האווירי הישראלי מוכן לקצב ספיקה של מל״טים כאלו, במצטבר, עם איומים אווירים נוספים כגון רקטות וטילים, נשארת פתוחה. שאלה נוספת היא היכולת של שירותי הביון הישראלים, בראשם המוסד, לפגוע בקצב הייצור של מל״טים באיראן. בשגרה ובמלחמה.