זמני השבת
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 16:01 | 17:13 |
תל אביב | 16:16 | 17:14 |
חיפה | 16:05 | 17:13 |
באר שבע | 16:20 | 17:17 |
הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
23/05/23 15:29
28.81% מהצפיות
מאת IsraelDefense
"המעמד של ישראל היה מעמד של מעצמה מזרח תיכונית שכל מדינות מסביב שוחרות לפתחה״, אמר תמיר פרדו, ראש המוסד לשעבר בכנס הרצליה סטילס: גלעד קוולרצ'יק "האיום הכי גדול על מדינת ישראל הוא הקרע הפנימי. אחרי הבחירות האחרונות נוצרה כנופיית החמישה שמנסה להוביל את המדינה בכיוון הפוך מהחלום הציוני. כשמסתכלים על מה שקרה בחמישה חודשים האחרונים אנחנו רואים את אבדן הערך הגדול ביותר של מדינת ישראל. לא רק בסוגיות פנימיות אלא ברמה הבינלאומית", אמר ראש המוסד לשעבר, תמיר פרדו, בכנס הרצליה של המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) באוניברסיטת רייכמן.
"המעמד של ישראל היה מעמד של מעצמה מזרח תיכונית שכל מדינות מסביב שוחרות לפתחה, ומה שקרה מהרגע שנחשפה התוכנית היה ברור לחלוטין שהמדינה הזו הפעילה מנגנון להשמדה עצמית.
״ראינו לאחרונה את סעודיה מתקרבת לאיראן, מתקיימות שיחות גם עם האמירויות, מה שקורה עם סוריה, האמירות של ירדן כפי שהם מבינים את ההתנהלות שלנו, אמירות של מצרים וכו'. ישראל במהלך שסוכם עליו בתוצאות הבחירות אחרונות החליטה ללכת לדד אנד".
בנוגע למהפכה המשפטית, אמר: "אני מאמין שקרוב ל90% אם לא 95% מאזרחי מדינת ישראל יבחרו במדינה דמוקרטית כמקום שבו הם רוצים לחיות, אין לי בזה שום ספק, בין אם מדובר בחובשי כיפות, חרדים או חילונים. זה הרוב.
״ישראל נמצאת בדרך להיות דיקטטורה, לא בגלל שהרוב רצה, אלא בגלל שאנחנו נמצאים בתוך מערכת פוליטית מניפולטיבית. זה לא הסיפור רק של המפכה המשפטית. אפילו שר המשפטים אומר שאם המהלך שלו יצליח ישראל לא תהיה דמוקרטיה.
״האם ניתן להגיע לפשרה עם מישהו שזה היה החזון שלו? שלקח ממשלה שלמה אבל לדרך הזו ולכיוון הזה? מה שעושה המחאה היום היא הבלם האחרון להידרדרות למדינה לא דמוקרטית, מנסים להרדים אותו".
23/05/23 13:33
8.94% מהצפיות
מאת IsraelDefense
המנטרה "להערכתנו לא התקבלה ההחלטה באיראן לפרוץ לנשק גרעיני" מבטלת כל דיון במקומה של ישראל במזרח תיכון גרעיני ראש אמ״ן בכנס הרצליה | צילום: גלעד קוולרצ'יק בימים האחרונים חזר ראש אמ״ן, אלוף אהרון חליוה, על המנטרה של מערכת הביטחון הישראלית בשנים האחרונות: "להערכתנו לא התקבלה ההחלטה באיראן לפרוץ לנשק גרעיני". מנטרה שעליה חוזרים גם גורמים אמריקאים, כולל ראש ה-CIA.
להבדיל, פצצה גרעינית איראנית לא תשנה כלום לארה״ב, כפי שפצצה צפון קוריאנית לא שינתה כלום לבית הלבן. ארה״ב משתמשת בפחד מפצצה גרעינית בעיקר כדי למכור נשק מסביב לעולם. משטר הפיקוח שלה, כמעצמה, מחורר כמו גבינה שוויצרית ועל כיבוש איראן אין בכלל דיבורים. גם לא היו כאלו טרם פיונג יאנג החזיקה בפצצה.
אחרי הטעות של בוש בעירק, נשיאים אמריקאים פוחדים מכיבוש מדינות בתירוץ פצצה גרעינית. לפי דיווחים בישראל, אפילו לקח זמן לשכנע את האמריקאים לתת אור ירוק לתקיפת הכור הסורי בתקופת אולמרט כרוה״מ.
לעומת ארה״ב, פצצה גרעינית איראנית תשנה את משוואות החישובים האסטרטגיים בישראל.
מה עלות הטעות של אלוף חלויה?
באופן אישי, הוא לא ישלם מחיר. כמו עם הערכות שגויות של אמ״ן בעבר, במרבית המקרים, זה נגמר בלי כלום. במקרה הטוב וועדת חקירה שאורכת כמה שנים, הציבור שוכח, העיתונאים גם, והפרשה נשכחת לטובת הפרשה הבאה בתור. גם אלו מתחתיו, לא ישאו באחריות כי הם יזרקו את האחריות על האלוף. ״אנחנו התרענו ולא עשו כלום״, עוד מנטרה ביטחונית ידועה. המוסד וצה״ל ילכלכו אחד על השני, קצת כותרות, וגם המוסד יצא מזה נקי.
מההיבט האישי, נעלה להיבט מדינתי. ראש הממשלה לא יוכל עוד לאיים בתקיפה (גם היום אף אחד לא מאמין לו), אחרי הפצצה האיראנית, זה יהיה פאתטי לאיים במלחמה על טהרן עם פצצה. כלומר, תתקבע מציאות של הרתעה גרעינית הדדית. במציאות כזו, לפי תזות של בכירי מערכת הביטחון, איראן תעיז יותר בממד הטרור. כאילו היום משהו מפריע לטרור האיראני. מי שחושב שהאיראנים לא מעיזים בגלל שאין להם פצצה שירים את היד. בואו, אף אחד לא קונה את זה.
עוד התמודדות תהיה מול מדינות שישראל אתן בשלום (מצרים וירדן למשל) או סעודיה (אם יהיה הסכם). מדינות אלו, כבר היום חושבות על פצצה גרעינית. בכל בירה מזרח תיכונית מבינים שפצצה איראנית זה רק עניין של זמן ותהיו בטוחים שבכל בירה כזו, יושבים ראשי הביון ומערכת הביטחון המקומית וזוממים להגיע לתכנית גרעין צבאית.
הרעיון במטרייה גרעינית אמריקאית לא עובד היום ולא יעבוד בעתיד. כבר היום יש קולות ביפן ודרום קוריאה שקוראים לפיתוח פצצת גרעין מול צפ״ק. ואת צפ״ק המטרייה הגרעינית לא הרתיעה.
מדינות במזרח התיכון מבינות שכל אחת לעצמה בהקשר התמודדות עם איראן גרעינית. חלקן כבר הקימו תשתית גרעין אזרחית לייצור חשמל והחלו להכשיר מהנדסים ומדענים בתחום הגרעין. ההסבה לפיתוח תכנית צבאית יותר קלה שיש לך הון אנושי תומך שיודע מה לעשות.
האם הערכות ראש אמ״ן, פוליטיות?
לאור המנטרות החוזרות של אמ״ן כמעריך האיומים הלאומי, עולה השאלה כמה הערכות אלו טבולות בבריכה הפוליטית. האם אלוף בצה״ל מסוגל לצאת נגד ראש ממשלה? (אותה שאלה נכונה לראש מוסד).
נתניהו כראש ממשלה, כמעט לכל אורך שלטונו מכר לציבור את איראן כאיום קיומי. אם אלוף חליוה יצא בנרטיב נגדי, שאי אפשר לעצור את הפצצה, הוא יכנס להתנגשות חזיתית עם רוה״מ.
בשונה מאלוף בצה״ל, גורם מקצועי גרידא, נתניהו פוליטיקאי. וככזה, הוא משתמש באיראן כקלף פוליטי לאינטרסים האישיים שלו. יותר קל לעסוק באיום חיצוני מאשר בעיות פנים. איום חיצוני גם טוב כתירוץ לתת כסף למערכת הביטחון. אף ראש ממשלה לא איבד אף פעם בסיס אלקטורלי בגלל שנתן יותר כסף למערכת הביטחון בישראל. להפך. די שקוף למה נתניהו משתמש באיראן. השאלה היא כמה עצמאות יש לראש אמ״ן, עם ראש ממשלה כזה.
לסיכום, כל הסימנים מראים שאיראן מדינת סף ואף אחד לא יכול לעצור אותה. את הניסויים במכלולי הפצצה איראן סיימה מזמן, בתחילת שנות האלפיים, את זה חשף הארכיון של המוסד. את מתקני ההעשרה כולנו מכירים ולאחרונה אף התגלה שאיראן מרחיבה את נתנאז. דו״חות על כמות החומר המועשר לרמת 20,60,90 אחוזים ידועים ופומביים.
איראן הוכיחה שהיא מסוגלת לבנות טילים לטווחים של 2000 ק״מ עם רש״ק בגודל מספיק להכניס פצצה. גם התירוץ ״צריך להקטין את הפצצה״ הוא קשקוש הנדסי. איראן מראש מתכננת ובונה רש״ק בגודל מתאים לטיל. לא צריך להקטין כלום.
23/05/23 08:58
7.62% מהצפיות
מאת IsraelDefense
סוכנות רויטרס מסרה כי "לגיון חרות רוסיה" הוא מיליציה רוסית שמנהיגה הוא איליה פונומרייב, מתנגד חריף ומוכר למוסקווה https://twitter.com/wartranslated/status/1660660799227015168?s=20 תקיפה גדולה של כוח צבאי מאוקראינה בתוך שטח רוסיה. מוסקווה הודיעה אתמול שכוחותיה נלחמו ב"כוחות של מחבלים" שהגיעו מאוקראינה וחדרו לטריטוריה רוסית באזור גרייבורון.
יש דיווחים סותרים על זהות הכוח הצבאי שחצה את גבול אוקראינה-רוסיה וניהל קרבות נגד הצבא הרוסי. המודיעין של אוקראינה דיווח ששתי יחידות אופוזיציוניות לרוסיה, "לגיון חרות רוסיה" ו"קורפוס המתנדבים הרוסי", שתיהן מורכבות מאזרחים רוסיים מתנגדי רוסיה, והם שתקפו אתמול מעבר לגבול אוקראינה, בתוך רוסיה.
דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב מסר כי לפוטין נמסר דיווח על ההתנגשות הצבאית הזאת, וכי ניעשה מאמץ "לגרש את כוח המחבלים חזרה לתוך שטח אוקראינה". ואילו עוזר בכיר לנשיא זלנסקי אמר שלקייב אין כל קשר לדיווחים אלו, והוא ייחס זאת ל"תנועת התנגדות אלימה" נגד רוסיה.
מושל חבל בלגורוד וויצ'סלאב גלדקוב מסר לטלגרם שהלחימה התרכזה סביב שלושה כפרים, יש כמה פצועים וארבעה בתים נהרסו. שלושה הכפרים נמצאים לאורך הדרך הראשית המובילה מגבול אוקראינה לתוך רוסיה.
סוכנות רויטס מסרה כי "לגיון חרות רוסיה" הוא מיליציה רוסית שמנהיגה הוא איליה פונומרייב, מתנגד חריף ומוכר למוסקווה, הנלחם להפלת פוטין. מיכאיל פודוליאק, יועצו בהכיר של זלנסקי, אמר כי "תנועת ההתנגדות הרוסית" מורכבת מאזרחים רוסיים. "זו תנועה עצמאית ולוחמיה אמיצים העשויים ללא חת".
מוסקווה הודיעה אמש כי כיבוש העיר בחמוט פותח את הדרך להתקדמות צבאית במזרח אוקראינה. אך דיווחים מאוקראינה טוענים שיחידות של הצבא מחזיקות בדרום העיר, ואף מתקדמות, ועדיין יש נוכחות צבאית אוקראינית בעיר.
23/05/23 15:24
7.28% מהצפיות
מאת IsraelDefense
איזנקוט התייחס לאיום האיראני, לשאלת פלסטין ולמחאה החברתית סטילס: גלעד קוולרצ'יק "86 אחוזים מהלומדים בחינוך הממלכתי מגיעים לצה"ל. שחושבים קדימה לאן זה הולך, שפוגעים בלימודי הליבה ובחינוך הממלכתי אנחנו רואים לאן זה לוקח אותנו. היום עומד בכנסת חוק לימוד תורה שהוא חוק עוקף לחוק הגיוס. לא קשה לדמיין מה יהיה הנזק לחברה הישראלית אם יפגע חוק הגיוס, על היותו של צה"ל צבא ממלכתי, על כל החסרונות והמגבלות שלו", אמר רא"ל (מיל'), ח"כ גדי איזנקוט, הרמטכ"ל לשעבר בכנס הרצליה, אוניברסיטת רייכמן.
"אני חושב שמה שאנחנו רואים בארבעה - חמישה חודשים האחרונים זו לא הסוגייה המשפטית, זה לא הטריגר האמיתי, יש פה משהו הרבה יותר עמוק. השאלה היא לאן הולכת מדינת ישראל: האם המדינה הולכת לראשית ימיה ששם זה היה ברור שהיא מדינה יהודית - דמוקרטית - ליברלית או שהיא הולכת למקום אחר.
״יש פה הצטברות של הרבה מאוד מעשים שגם באים לידי ביטוי בחולשה הפוליטית ואנחנו רואים את זה. מה שאנחנו רואים בתקציב המדינה הוא למעשה ביטוי של סך החולשות בהסכמים הקואליציוניים. יש פה פעולות לא רציונליות בגלל המצוקה הפוליטית של ראש הממשלה".
האיום האיראני ופלסטין
"אני מלווה את האיום האיראני מאז 1999. אין ספק שתוכנית הגרעין היום נמצאת במקום החמור ביותר מאז שיצאה לדרך כבר בהיקף ההעשרה וגם במרחק לנשק. על מדינת ישראל באופן בסיסי יש שני איומים: האיום האיראני גרעיני והאזורי והשני זה הנושא הפלסטיני״, אמר איזנקוט.
״הסיפור של גלישה למדינה דו לאומית זו הדוגמה הטובה ביותר להעדר מנהיגות. יש מי שמציגים את 'תוכנית ההכרעה' שבמחשבה שלהם זה לרצף את השטח וליצור מצב בלתי הפיך. המטרה שלהם היא לגרום להגירה ולאזרח את מי שישאר. אותם אנשים הרימו לאחרונה את היד בהצבעה על החזרה לגוש קטיף - אירוע שנתפס לא רציונאלי עם קווי תמיכה בודדים של האוכלוסייה. מה שאנחנו רואים זה ממשלת מיעוט שלקח בשבי את הרוב בכנסת.״
23/05/23 08:43
6.95% מהצפיות
מאת IsraelDefense
"זה יהיה תרחיש בלהות המאיים להצית הסלמה חדשה" צילום מסך: https://apnews.com/article/iran-nuclear-natanz-uranium-enrichment-underg... סמוך לפסגות רכס הרי זגרוס במרכז איראן הולך ונבנה מתקן גרעין איראני כה עמוק מתחת לפני האדמה עד שהמתקן עלול להיות חסין מפגיעת פצצות אמריקניות המיועדות להרוס מתקנים תת- קרקעיים מסוג זה.
סוכנות AP פרסמה אתמול את צילומי האתר החדש, מהם לומדים מומחים אמריקניים שהאיראנים חופרים מנהרות ברכס ההר ליד אתר הגרעין נתנז. לדברי המומחים, הימצאות מתקן כזה מסבכת את מאמצי המערב למנוע נשק גרעיני מאיראן.
אם תושלם בניית המתקן התת-קרקעי "זה יהיה תרחיש בלהות המאיים להצית הסלמה חדשה", מזהיר קלסלי דוונפורט, ראש תחום ההפצה הגרעינית באגודה לפיקוח על הנשק בוושינגטון. "מכיוון שאיראן מתקרבת לפצצה, יקשה עליה להתקדם בלי להיתקל בקווים האדומים של ארה"ב ושל ישראל. כל הסלמה נוספת מגדילה את סיכוני הסכסוך".
צבא ארה"ב הפיץ באחרונה צילומים של פצצה רבת-עוצמה המיועדת לחדור לעומק האדמה ולהרוס מתקנים תת-קרקעיים שבהם מעשירים אורניום. חיל האוויר הוא שהפיץ את צילומי הפצצה GBU-.57 אחרי זמן קצר הורד הצילום בטענה שניתן היה להבחין בפרטים שונים ומסווגים על הרכב הפצצה.
23/05/23 08:46
6.62% מהצפיות
מאת IsraelDefense
גלנט: ״מדובר במדיניות מגובשת ומתוכננת״ צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון שר הביטחון יואב גלנט הציג אתמול נתונים על הקמת בסיסי טרור צפים על ידי איראן ופעילות מואצת של משמרות המהפכה להסבת אניות סוחר אזרחיות לכלי שיט צבאיים.
בכנס הרצליה באוניברסיטת רייכמן אמר השר גלנט שהאיראנים מחמשים את כלי השיט באמצעי לחימה רבים במו כלי טיס בלתי מאויישים, מערכות תקיפה ומודיעין מתקדמות, במטרה שיהיו בסיסי טרור קדמיים במרחבים הימיים הרחוקים מאיראן.
״זה המשך לטרור הימי שמשליטה איראן במרחבי המפרץ הפרסי, בים הערבי ועתה פועלת להרחיב אל האוקיאנוס ההודי, ים סוף ואף הים התיכון״, אמר שר הביטחון.
״מדובר במדיניות מגובשת ומתוכננת שנועדה לאיים על נתיבי השייט הצבאיים והאזרחיים וליצור איום תמידי במרחב הימי.״
23/05/23 13:51
6.29% מהצפיות
מאת IsraelDefense
פרשת FinFisher, כלי תקיפה בסייבר בפיתוח גרמני, צפויה להגיע לסיומה Photo by Frederik Lipfert on Unsplash התובע הציבורי של מינכן האשים ארבעה מנהלים בחברת FinFisher (הידועה גם בשם Gamma Group) בייצוא מכוון ולא חוקי של תוכנת ריגול לממשלת טורקיה. החברה אינה פעילה כיום לפי הפרסום.
האישומים מגיעים לאחר יותר משלוש שנים וחצי של חקירה. בעבר דווח כי ריגלו בטורקיה אחרי חברי אופוזיציה עם סוסים טרויאנים ממוצא גרמני. לכלי הריגול קוראים FinSpy או FinFisher. מרכז הפיתוח ישב במינכן.
התובעים טוענים כי האיחוד האירופי הכפיף את ייצוא טכנולוגיות המעקב ל"תקנת השימוש הכפול", כלומר FinFisher עמד בפני "איום קיומי". לאור זאת, החברה הפעילה לכאורה מבנה מסועף ברחבי העולם כדי לעקוף את ההגבלות החדשות.
החקירות נגד FinFisher הופעלו בעקבות תלונה פלילית מיולי 2019. התלונה הוגשה על ידי פורטל Netzpolitik.org, יחד עם האגודה לזכויות החירות (GFF), כתבים ללא גבולות והמרכז האירופי לזכויות חוקתיות וזכויות אדם.
Access Now, ארגון חברה אזרחית, השתמש בניתוח משפטי כדי לאשר שתוכנת הריגול ששימשה נגד תנועת המחאה הטורקית היא אכן מוצר של FinFisher. התוכנה יכולה "להשיג שליטה מלאה על מחשבים אישיים וסמארטפונים וגם לפקח על תקשורת שוטפת", לדברי התובעים. לפי הפרסום, שירות הביון הטורקי, ה-MIT, השתמש בכלי לצורך משלוח קישורים להורדת נוזקות.
אם יורשעו, העובדים האחראים צפויים לעונש מאסר של עד חמש שנים.
23/05/23 18:05
5.96% מהצפיות
מאת IsraelDefense
"העולם נמצא בהשתנות רבה מאוד ומשברים רבים. אי הוודאות עולה״, אמר ראש המטה הכללי, רא"ל הרצי הלוי בכנס הרצליה צילום: גלעד קוולרצ'יק ראש המטה הכללי, רא"ל הרצי הלוי נאם בכנס הרצליה של המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) באוניברסיטת רייכמן. "העולם נמצא בהשתנות רבה מאוד ומשברים רבים. אי הוודאות עולה, וכשהיא עולה הדבר החשוב הוא שהחזון והאסטרטגיה יהיו מאוד ברורים״, אמר הלוי.
״כשאנחנו מסתכלים על המעצמות, אנחנו רואים תחרות מתגברת בעיקר בין ארה״ב לבין סין. אנחנו רואים את סין עם רצון לדריסת רגל משמעותית יותר גם באזור הזה.״
״מתנהלת מלחמה בעולם שהיו רבים שחשבו שכאלה לא תתנהלנה כבר בעידן הזה, מלחמת רוסיה – אוקראינה. אני רוצה לציין מהמלחמה הזו שני לקחים שאני חושב שהם מאוד רלוונטיים גם עבורנו. האחד – על הלחימה המודרנית, שיטת הלחימה. רוסיה נכנסה לאוקראינה כמו שנכנס צבא של מלחמות המאה ה-20 ופגש כוח מבוזר כפי שנערך אויב במאה ה-21.
״המפגש הזה בין הריכוזי למבוזר יצר דבר מאוד מעניין ונתן גם הרבה יתרונות לאויב המבוזר. צה״ל צריך לבנות את עצמו באופן שיודע להתמודד עם אויב מבוזר בלחימה מודרנית של המאה ה-21. הלקח השני ממלחמת רוסיה אוקראינה הוא לא מודרני, הוא רוח הלחימה. אנחנו רואים במלחמה הזו שגם מאזנים יבשים של כוחות שהיו על הנייר בתחילתה התהפכו נוכח רוח לחימה מסוימת.״
ספקות לגבי האינטרסים של ארה״ב במזה״ת
"שמעתי את דבריך ראש המל״ל בעניין ארצות הברית ואני אחזק אותם מהזווית הצבאית. ארה״ב היא בעלת הברית החשובה ביותר שלנו בעלת ברית אסטרטגית ואנחנו רוצים שהיא תהיה איתנו לעוד שנים רבות קדימה. לצד זאת, נוכח שינויים בעולם והתגברות והתפתחות של תהליכים, מדינת ישראל צריכה להיבנות ולדעת גם לבד לעשות יותר״, אמר הלוי.
"עברנו בתקופה האחרונה מאזור האחריות של הפיקוד האירופאי – האמריקני, לאזור האחריות של פיקוד המרכז האמריקני. הוא גם זה שאחראי על כל מדינות האויב איתן אנחנו עוסקים ואחראי גם על מדינות שאיתן יש לנו הזדמנויות והסכמי שלום בהווה ואולי גם בעתיד. ההזדמנות הזו היא הזדמנות גדולה. ישראל וצה״ל נתפסים באזור שלנו מאוד חזקים, אבל בהחלט אין לנו את הפריווילגיה להניח שאחת הזירות תהיה שקטה בכל משך השנים הקרובות וזה מחייב אותנו להתכונן".
תקיפה באיראן - אתגר
"אנחנו מסתכלים על איראן דרך שני היבטים - הגרעין והאיום האזורי. איראן התקדמה בשנים האחרונות בהעשרת האורניום יותר מאי פעם. אנחנו בוחנים מאוד מקרוב גם את התחומים האחרים בדרך ליכולת גרעינית ומבלי להיכנס לפרטים אני אומר שיש התפתחויות שליליות אפשריות באופק שיכולות להביא לפעולה.
״לנו יש יכולות, לאחרים יש יכולות והעניין הזה הוא עניין מאוד משמעותי וחשוב. בהיבט האזורי, איראן מעורבת בכל עניין מסביב לנו, בכל עניין נגדנו, בדירקטיבה, בידע ובכסף. לכל אויב שאנחנו פוגשים במידה כזו או אחרת יש טביעת אצבע איראנית. יש לנו יכולת לפגוע באיראן, אנחנו לא אדישים למה שאיראן מנסה לעשות ולבנות מסביב לנו.
״אני מרשה לעצמי לומר שגם לאיראן קשה מאוד להיות אדישה נוכח הקו שאנחנו נוקטים בו. ישנה תופעה בחודשים האחרונים של התקרבות של מדינות באזור לאיראן. אני לא חושב שהיא נובעת מכך שהמדינות האלה סומכות על איראן, רוצות איתה הסכם שלום או מאמינות ביכולת לכונן דבר כזה. אני חושב שזה נובע מרצון להוריד קצת טמפרטורות באזור ולא בהכרח להגיע לעימותים גדולים.
״איראן רחוקה, 1500 ק״מ מכאן תלוי לאן מודדים. גם לכוח אווירי 1500 קילומטרים זו לא אופרציה פשוטה. צה״ל נבנה להילחם מלחמות פחות או יותר בחצר האחורית של הבית ואנחנו צריכים לבנות את היכולות האלה עכשיו. איראן גדולה, פי 70 מהשטח של מדינת ישראל.
״כשהיא פורסת את יכולותיה על פני כל השטח הזה לדעת איפה הדברים נמצאים ולהיות מסוגלים לפגוע בכל נקודה על פני השטח העצום הזה. זה אתגר אחר ממה שעשינו בעבר. יש לה כלכלה גדולה, לא מפותחת, התוצר לנפש של מדינת ישראל הוא כמעט פי 4 ביחס לתוצר לנפש של הכלכלה האיראנית וזו ההזדמנות שלנו – האיכות".
מלחמה בלבנון תהיה קשה
"לבנון היא הייצוג החזק ביותר של איראן כאן באזור. אנחנו מסתכלים על לבנון, מדינה עם בעיות כלכליות וחברתיות קשות מאוד. ההתעצמות בלבנון של חיזבאללה היא אתגר מרכזי מבחינתנו. אנחנו מעכבים ומאטים אותה אך קשה לשמור את זה על האפס ולכן צריך לעשות שני דברים - לדאוג כל הזמן שישמר ויגדל פער האיכות בין קצב ההכנות והשיפורים שאנחנו מקיימים, לבין מה שהם עושים. צריך לשקול עיתוי ליוזמה שיכולה להביא יתרון.
״המושג השני הוא הרתעה. חיזבאללה מורתע מאוד ממלחמה כוללת מול ישראל. הוא חושב שהוא מבין איך אנחנו חושבים והמחשבה הזו מביאה אותו להעז ולאתגר אותנו איפה שהוא סבור שזה לא יוביל למלחמה.
״אני רואה בדבר הזה מסילה טובה לייצר הפתעות במקרה הצורך. יש לנו מוכנות טובה ללחימה בזירה הצפונית והיא משתפרת כל יום. יחד עם זאת, צריך לשמור על רגליים על הקרקע.
״מערכה בזירה הצפונית בעורף תהיה קשה. אנחנו נדע להתמודד איתה אבל היא תהיה קשה. ללבנון היא תהיה קשה שבעתיים ולחיזבאללה אפילו יותר מכך. אני חושב שבמצב הכלכלי - אזרחי הנתון בלבנון יהיה ללבנון מאוד מאוד קשה להתאושש אחרי מלחמה כזאת".
סוריה מתחילה להשתקם
"סוריה היא מדינה שעברה בעשור האחרון השתנות גדולה מאוד. היא מתחילה להשתקם, אך הדרך ארוכה. אני לא יכול לומר שנורתה ירייה אחרונה במלחמת האזרחים הזאת. סוריה משמרת זיקה חזקה לאיראן המשתמשת בסוריה כמרחב לחימה פוטנציאלי עם ישראל ואנחנו לא אדישים לכך.
״אני הייתי מזכיר לבשאר אל אסד נתון אחד מאוד מעניין בעידן שבו מדברים הרבה על דאטה. כל מדינה בשנים האחרונות שנצמדה לאיראן היא היום מדינה כושלת נכשלת הרוסה וללא עתיד. אם הוא רוצה לבנות את סוריה לאחר מלחמת האזרחים שייקח זאת לתשומת ליבו".
עוד הוסיף הרמטכ"ל בנושא סוריה ואמר: "יש התפתחות מעניינת בשבועות האחרונים – בשבוע שעבר בשאר אל אסד הגיע בפעם ראשונה מזה 12 שנים לליגה הערבית. אסד ששרד בעור שיניו עם סוריה מוכה וחבולה, מתחיל אולי בהססנות להיכנס חזרה לתוך האזור. יהיה מאוד מעניין לעקוב ולראות האם תיווצר הזדמנות בין אותן מדינות ערביות אחרות בליגה הערבית לבין השפעתה של איראן על סוריה.״
האיום: עלייה לשלטון של חמאס
"ישנה עלייה בפיגועים ביהודה ושומרון. חובתנו לנתח את הסיבות לעלייה הזו ולראייתי ישנן שלוש סיבות מרכזיות. דור צעיר ביהודה ושומרון שלא חווה את חומת מגן וטועה לחשוב שבכוח הטרור הוא יביא הישג משמעותי. הרשות הפלסטינית שמביאה מעט מאוד לתושבים ביהודה ושומרון. דבר המביא לתסכול. הסיבה השלישית היא תסכול כולל ממה שקורה ביחס אלינו וביחס לעולם.
״כלל הדברים הללו הם כנראה מה שעומד מאחורי העלייה הזו בטרור. צה״ל פועל בנחישות רבה מאוד לסיכול הטרור ביהודה ושומרון. בתקופה האחרונה אנחנו רואים מבצעים שרמת הסיכון בהם מאוד גבוהה והכוחות מתמודדים עם זה ומנצחים את זה בזכות יכולת מקצועית וערכית לא פחות. אני אומר כאן אמירה פשוטה – עדיפה רשות מתפקדת על כאוס ביהודה ושומרון או על עלייה לשלטון של חמאס במקום הרשות הפלסטינית".
חמאס. אין כתובת אחרת בעזה
"ברצועת עזה אנחנו מתנהלים בתוך משולש אסטרטגי. בקודקוד עליון נמצאת ההרתעה והמוכנות למלחמה. בבסיס המשולש – מניעת ההתעצמות. הקודקוד השלישי – עזרה הומניטרית ומציאות אזרחית סבירה.
המשולש נפרץ כיוון שגא״פ (הג'יהאד האיסלמי הפלסטיני) רצה לדרדר את המצב לפני ובמהלך הרמדאן ולא רצינו למתוח את הניסיונות הללו לאורך זמן. נשאלנו הרבה במערכה בעזה, למה לא לתקוף גם את חמאס.
״חמאס הוא ארגון טרור והיינו רוצים בעזה כתובת אחרת. אבל אין לנו כזו. לנו יש כלים צבאיים ואזרחיים לעבוד מול חמאס ולתקוף אותו תקיפות קשות ואפקטיביות. שומר חומות יצר הרתעה קדימה ולכן תקפנו בצורה ממוקדת את הגא״פ. לאורך המבצע וגם בקבלת ההחלטות ליציאה אליו, היה שיח איכותי וענייני עם ראש הממשלה ושר הביטחון.
״המבצע התחיל ביוזמה שלנו ופגענו בבכירי הגא״פ ובכוונות עתידיות שהיו והתפתחו. במבצע פגענו בשישה בכירים בזרוע הצבאית של גא״פ ויחס הפגיעה במעורבים לעומת בלתי מעורבים הוא יחסית קטן למבצעים באזור בנוי וצפוף כל כך. אנחנו עושים הכל על מנת להימנע מפגיעה בבלתי מעורבים ובעיקר מפגיעה בנשים וילדים.
״המתח בין לבצע את המשימה ולהימנע בפגיעה בבלתי מעורבים תמיד קיים. כשיש לנו מחבלים והשיטה המבצעית שלהם היא להתחבא בתוך אוכלוסייה אזרחית, אנחנו לא נעמוד מנגד. אנחנו מבצעים תחקירים על כל בלתי מעורב שנפגע וכיצד היינו יכולים מלהימנע מזה. לעומת זאת, בצד השני רואים את השיגם הגדול במבצע בכך שנהרגה אישה ברחובות. אם הייתם רואים תחקירים בחיל האוויר, הייתם רואים כמה הם נעשים ברצינות.
״לא חשבתי שבתחילת התפקיד אצטרך לפסוק האם תתקיים או לא תתקיים הופעה בפארק הירקון. אני חושב שמול טרור, מאוד חשוב לא להיכנע ולהמשיך בשגרת חיים. אבל צריך גם להיות אחראים וידענו שאנחנו נותנים שם שלוש שכבות של הגנה חזקה מאוד. לעומת זאת, יומיים לאחר מכן ביטלנו הופעה בראשון לציון משום שהייתה הערכת מצב שונה ואני חושב שעשינו כאן החלטה נכונה".
צה״ל לא תחנת רכבת
"ניהלנו תהליך עמוק וסדור כדי לקבל את התקציב שאנחנו רוצים. מאפשר להתפתח בצורה טובה. יש שינויים בשירות החובה כאלה שמאפשרים לצה״ל להשאיר את המפקדים ולהנות בשירות קצר אך משמעותי וכן לאפשר להשתחרר מוקדם על מנת להיכנס לשוק התעסוקה ולהטיב עם כלכלת ישראל. צה"ל לא יכול להיות תחנת רכבת. צריך לפתח את שדרת הפיקוד וליצור המשכיות ורציפות".