זמני השבת
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 16:19 | 17:32 |
תל אביב | 16:33 | 17:33 |
חיפה | 16:22 | 17:31 |
באר שבע | 16:38 | 17:35 |
הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
13/04/22 09:26
13.51% מהצפיות
מאת IsraelDefense
האב טיפוס החדש של מערכת ההגנה יכלול מכ"ם קטן, המבוסס על מכ"ם מערכת SPREOS של חברת BIRD BIRD Aerosystems BIRD Aerosystems הודיעה אתמול (שלישי) כי החברה נבחרה על ידי משרד הביטחון באמצעות מפא"ת להדגים אב-טיפוס של מערכת הגנה חדשה שתגן על כוחות קרקעיים מפני סוגים שונים של איומים וטילים, לרבות טילים נגד טנקים.
האב טיפוס החדש של מערכת ההגנה יכלול מכ"ם קטן, המבוסס על מכ"ם מערכת SPREOS של חברת BIRD. הפרויקט נמצא כעת בשלבי פיתוח מתקדמים, והחברה צפויה לערוך הדגמה של מערכת ההגנה במהלך שנת 2022.
רונן פקטור, מנכ"ל משותף ומייסד ב-BIRD Aerosystems אומר כי "כמומחית בתחום טכנולוגיית מכ"מ דופלר, BIRD משקיעה כל העת במחקר ופיתוח של פתרונות וטכנולוגיות חדשות כדי לספק ללקוחותינו הגנה חכמה ויעילה מפני איומי טילים. ״
13/04/22 12:59
12.43% מהצפיות
מאת IsraelDefense
מאגד ANDROMEDA מקבל מימון ממשלתי לפתח שליטה ובקרה מרחוק על ציים אוטונומיים ביחס של מפעיל (בן אנוש) אחד לכל 1000 כלים מנוטרים bigstock מסלול מאגדי מגנ"ט, המופעל על ידי זירת תשתיות טכנולוגיות ברשות החדשנות, מציע מענקים לשיתוף פעולה במחקר ופיתוח במסגרת של מאגד (התאגדות של חברות תעשייתיות ומוסדות מחקר לפיתוח משותף של טכנולוגיות), במטרה לקדם ולתמוך בשיתופי פעולה טכנולוגיים לפיתוחים תשתיתיים וטרום מוצרים, בחזית הטכנולוגיה העולמית, בעלי השפעה כלכלית משמעותית על החברות והכלכלה הישראלית.
מאגד HRI (Human Robot Interaction) - שיחל פעילותו בחודש אפריל 2022 - יפתח טכנולוגיות מתקדמות לצורך הקניית יכולות חברתיות לרובוטים, שתאפשרנה ביצוע משימות משותפות ואינטראקציה אפקטיבית עם משתמשים מסוגים שונים, במגוון סביבות פעולה.
הטכנולוגיות השונות תיושמנה בין השאר במסגרת tool kit על בסיס מערכת ROS (מערכת הפעלה לרובוטים הנפוצה כיום בקרב יצרנים, מפתחים ומשתמשים). תוצרי המאגד יוטמעו במערכות הרובוטיות של שותפיו ויקנו להם יכולות לחיזוק מעמדם התחרותי בשוק העולמי.
במאגד שותפות החברות הישראליות: Deep Learning Robotics (DLR), Robotican, ReWalk, Intuition Robotics, Cogniteam, Seamless Vision ואלביט מערכות תקשוב וסייבר. את המאגד מלווים חוקרים מובילים ממוסדות המחקר: אונ' בן גוריון, אונ' בר אילן, אונ' תל אביב, הטכניון ואונ' רייכמן.
גורמים בינ"ל דוגמת סוכנות NIST האמריקאית (National Institute of Standards and Technology) וסמסונג העולמית (באמצעות מרכז המחקר של הקונצרן בישראל), הביעו רצון להשתתף במאגד כמשקיפים.
מאגד ANDROMEDA (שליטה ובקרה מרחוק על ציים אוטונומיים) - שמסיים החודש את תקופת הפעילות הראשונה שלו (18 חודשים) ומתחיל את תקופת פעילותו השנייה (18 חודשים) - שם לו למטרה לפתח טכנולוגיות שתאפשרנה הפעלה יעילה וכלכלית של מרכזי בקרה ושליטה מרחוק על ציים אוטונומיים (בדגש על רכבים אוטונומיים) ביחס של מפעיל (בן אנוש) אחד לכל 1000 כלים מנוטרים.
היעד הטכנולוגי הוא יעד שאפתני המחייב מתן מענה על מספר אתגרים טכנולוגיים, ביניהם: מגבלות תקשורת (רוחב פס), אבטחת סייבר, מגוון רכבים, ממשק אדם מכונה, וכד'. במאגד שותפות החברות הישראליות DriveU, Mprest, Cognata, R-GO, אלביט תקשוב וסייבר ואלביט כלי טיס. את המאגד מלווים חוקרים מובילים ממוסדות המחקר: אונ' בן גוריון, אונ' חיפה, הטכניון ואונ' אריאל. מספר יצרני רכב בינ"ל משמשים כמשקיפים במאגד כמו גם חברת נתיבי ישראל.
דר' אביב זאבי, סמנכ"ל תשתית טכנולוגית ברשות החדשנות: "חזון הרכבים האוטונומיים מתקרב. תוצרי המאגד יקנו לחלק משותפיו יכולת להציע מתן פתרון מלא של מרכז בקרה ושליטה מרחוק ולאחרים לשווק ולשלב מכלולים במערכות המפותחות על ידי החברות לא רק בתחום הרכב האוטונומי הקלאסי – לדוגמא בניהול ושליטה על ציי רחפנים, רובוטים לחלוקה, כלים חקלאים ועוד.
״אני סבור שהתזמון של מאגד אנדרומדה נכון, ויאפשר לשותפיו להבשיל טכנולוגיות מתקדמות לשוק עתידי גדול. מאגד HRI הוא דוגמא טובה לשיתוף פעולה נכון בין חברות מדיסציפלינות שונות סביב אותו נושא, שעשוי להניב תוצאות בעלות אימפקט כלכלי משמעותי".
13/04/22 10:05
9.19% מהצפיות
מאת IsraelDefense
נציגי שתי החברות חשפו פרטים על הסכם השת"פ האסטרטגי שנחתם ביניהם בחודש אוקטובר 2021
תמונה: UVision החימוש המשוטט Hero מתוצרת החברה הישראלית UVision יותקן על גבי רק"מ תוצרת החברה הגרמנית ריימנטאל כדוגמת Boxer CRV, נגמ"ש החי"ר Lynx והרכב האוטונומי UGV.
במהלך סימפוזיון בתחום החימוש המשוטט שנערך בחודש מרץ האחרון בבריסטול בבריטניה, חשפו נציגי שתי החברות פרטים על שיתוף הפעולה האסטרטגי שנחתם ביניהם בחודש אוקטובר 2021.
האתר Janes מדווח כי סיימון ולנסיה, מנהל המכירות של ריימנטאל בבריטניה ואירלנד, סיפר כי החברות החלו לעבוד יחדיו על מאמצי מכירות וכן הן משתתפות במספר תוכניות רכש אירופאיות לחימוש משוטט.
"בשנים האחרונות ובעיקר לאחר הסכסוך בין ארמניה ובין אזרביג'אן בנגורנו-קאראבך, UVision חוותה גידול בהתעניינות במוצרי החימוש המשוטט שלה. יש התעניינות מצבאות נאט"ו מובילים", אמר ולנסיה והוסיף כי התקבלו אף בקשות לשיתוף פעולה גם ממספר חברות ביטחוניות מרחבי העולם.
ההסכם האסטרטגי בין ריימנטאל ליוויזן מתמקד גם בהעברת טכנולוגיות החימוש המשוטט לאירופה. חברת-הבת של ריימנטאל, RWA Italia, מובילה את התהליך שסופו יהיה בייצור, מכירה, תמיכה לאחר-מכירה ומו"פ משותף.
חברת RWA Italia, באמצעות יכולות הראש הקרבי שלה, תייצר ראשי-קרב חדשים ל-Hero תוך עמידה בתקנים של נאט"ו והאיחוד האירופאי.
13/04/22 16:57
8.65% מהצפיות
מאת IsraelDefense
שב״כ והמשטרה רוצים לדעת מי מגיע מחו״ל לישראל, טרם עלייתו על המטוס ונחיתתו בארץ. זה נחמד, אבל רשות המיסים מעכבת ביצוע החלטת ממשלה מ-2014 להקמת מרכז נתוני PNR שאמור לספק זאת. שמונה שנים לאחר ההחלטה, עדיין לא פורסם מכרז bigstock ב-27 באפריל 2016, הפרלמנט והמועצה האירופית אימצו הוראה על שימוש בנתוני שמות נוסעים (PNR) למניעה, גילוי, חקירה והעמדה לדין של עבירות טרור ופשעים חמורים.
החלטת ממשלת ישראל מספר 2258 מיום 30.11.2014 דרשה הקמת מאגר לקבלת מידע אישי מחברות תעופה על אודות נוסעים בטיסות הנכנסות, היוצאות או העוברות במדינת ישראל (נתוני PNR). עם זאת, כמעט שמונה שנים לאחר מכן, מערכת כזו טרם קמה. בפברואר 2020, שוב החליטה הממשלה לקדם את הנושא (החלטה מספר 4864), וגם זה לא עזר. כאמור.
על איסוף הנתונים הופקדה רשות המיסים, דרך המנ״ת - מרכז נתוני תעופה. אולם, הרשות מתעכבת להוציא מכרז להקמת המנ״ת. לפני כשלוש שנים נשכרה חברת שטראוס יועצים לכתוב את המכרזים להקמת המרכז ומרכיבי המערכת. כאמור, מכרזים טרם הופצו לציבור.
במקביל, גם את הליך החקיקה דחו עד סוף מרץ האחרון. רק ב-30.3.2022, פורסם תזכיר חקיקה מטעם משרד המשפטים להערות הציבור עם זמן תגובה עד ה-20.4.2022.
ברשות המיסים טוענים כי ״אנו נמצאים בימים אלה בשלב כתיבת המכרזים לבחירת הגורמים שיתפעלו את שלושת המרכיבים של מאגר נתוני התעופה. מדובר במכרזים מורכבים שכתיבתם אורכת זמן ניכר, והליך המכרז מתקדם עד כה לפי המתוכנן. במקביל, אנו ממשיכים לקדם את הליך החקיקה בנושא, כאשר בסוף חודש אפריל יסתיים שלב הערות הציבור והצעת החוק תובא בפני מליאת הכנסת. ״
כמובן, לא מסבירים מדוע יישום החלטת הממשלה מתעכב כבר שמונה שנים בנושא כה חשוב ביטחונית. בעיקר במדינות שלמדינת ישראל יש איתן הסכם ביטול ויזות הדדי. כמו במקרה האמירויות. בפועל, שב״כ לא יודע מי נמצא על הטיסות שמגיעות משדות תעופה באמירויות (למעט טיסות ישראליות), רק כאשר הוא מגיע לביקורת דרכונים בישראל.
לפי החקיקה המוצעת, לכל נוסע ייווצרו שתי רשומות. אחת בזמן הזמנת כרטיס ושניה כאשר הוא מגיע לשדה התעופה בפועל. ההבדל בין שני המקרים יכול להיות חודשים. והמידע הזה הכרחי לשב״כ שמאבטח טיסות המגיעות לארץ, מטפל במרגלים ולמשטרה, המטפלת בפשיעה בינלאומית ומקומית.
״רשומה אחת, הנוצרת בעת הזמנת כרטיס טיסה (לעיתים, חודשים לפני הטיסה) – כוללת פרטים רבים הדרושים לצורך הזמנת הכרטיס ובכלל זה: שמו של הנוסע; כתובתו; מספר הטלפון הנייד שלו; כרטיס האשראי שבאמצעותו ישלם; כתובת דוא"ל למשלוח הכרטיס האלקטרוני; ועוד״, כותבים בתזכיר.
״רשומה שנייה נוצרת בעת הגעתו של הנוסע לשדה התעופה, כאשר הוא מתייצב לטיסה (צ'ק-אין), ומציג את דרכונו. הדרכון נסרק ונשאבים ממנו פרטי המידע המופיעים בו. פרטים אלה מצומצמים יותר, וכוללים את שמו של הנוסע, מספר מסמך הנסיעה, מדינת אזרחותו, וכדומה. פרטים אלה של הנוסע מוצמדים לפרטי הטיסה. ״
כיום, מנגנון זה קיים בעשרות מדינות העולם, לרבות בארה"ב, במרבית מדינות האיחוד האירופי, בבריטניה, קנדה, אוסטרליה, ניו זילנד ועוד. לא בישראל.
על פי תזכיר החוק, הנתונים צריכים לזרום ממדינת המוצא של הטיסה לישראל ב-48 שעות לפני מועד הטיסה. עד לרגע סגירת הדלתות במטוס, כלל המידע אודות הנוסעים, הסופי, צריך להיות בישראל. לזה תוסיפו את זמן הטיסה בפועל. אלו עשרות שעות חשובות מאד לשב״כ ולמשטרה, כאמור.
לסיכום, הליך החקיקה צפוי להסתיים לא לפני הקיץ הקרוב. לכל הפחות. לאחר קבלת הערות הציבור עד לסוף אפריל, יש לגבש נוסח חקיקה שיבוא להצבעה בכנסת שחוזרת מפגרה בתחילת מאי. הליך החקיקה, גם אם ילך חלק, עלול לקחת מספר חודשים בודדים.
עם זאת, במקביל, אין מניעה שרשות המיסים תפרסם מכרז ותתחיל להזיז את ההליך התפעולי. גם הליך זה, המבוסס בעיקרו על חברות זרות המספקות את מרכיבי המערכת, צפוי לארוך חודשים.
התניה של הליך המכרז בהליך החקיקה אינה נדרשת. מדינת ישראל לא יכולה להישאר בלי מערכת PNR, בשעה שכל העולם המערבי הולך לכיוון זה. כך שחקיקה תהיה, כזו או אחרת.
מדוע רשות המיסים מתעכבת בפרסום מכרז, בשעה שהיא משלמת על כתיבתו במהלך שלוש השנים האחרונות? זו שאלה פתוחה למבקר המדינה.
13/04/22 18:03
8.65% מהצפיות
מאת IsraelDefense
ארה״ב חוקרת דיווחים על שימוש בנשק כימי | פוטין: ״אי אפשר לבודד מדינה בעולם המודרני, בעיקר מדינה ענקית כמו רוסיה" Credit: Paula Bronstein, Oleg Petrasiuk, Roman Pilipey, Vadim Ghirda.
בפעם הראשונה מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה האשים הנשיא ביידן כי הפלישה מגיעה לכדי השמדת עם, ג'נוסייד. פוטין מצידו הכריז אתמול כי ימשיך במבצע עד להשגת מטרותיו "בקצב ובשקט".
ביידן השתמש במלה ג'נוסייד, השמדת עם, בנאום שנשא במדינת אייווה, וחזר על כך לפני שעלה למטוסו לשוב לוושינגטון. "כן, אני מגדיר זאת ג'נוסייד", אמר הנשיא, "כי מתברר יותר ויותר שפוטין מנסה למחות את הרעיון של להיות אוקראיני, והעדויות לכך הולכות ומצטברות. נניח לעורכי הדין להחליט באופן בינלאומי אם ההגדרה היא נכונה, אבל לי נראה שכן".
אזרחים המשיכו אתמול להימלט מערי מזרח אוקראינה, בעוד בקייב בודקים ידיעות שהצבא הרוסי השתמש בנשק כימי בעיר הנמל הנצורה מריופול. מושל העיר מסר שרבבות מתושבי עירו נהרגו בהפצצות ובקרבות, רוב העיר נכבשה על ידי הרוסים ורק כוח נחתים של צבא אוקראינה עדיין מחזיק באזור התעשיה של העיר.
סגנית שר ההגנה של אוקראינה חנה מליאר מסרה לסוכנות רויטרס בקשר לנשק כימי: "יש סברה שמדובר בחימוש זרחני". זלנסקי אמר שהרוסים עלולים להידרש לנשק כימי לקראת המתקפה הגדולה על מריופול, אך לא אמר שאמנם נעשה שימוש בנשק כזה. זלנסקי קרא למנהיגי עולם ליטול דוגמה מראש ממשלת בריטוניה בוריס ג'ונסון שערך ביקור פתע אצל זלנסקי בקייב וצעד עמו ברחוב בעיר.
ארה"ב ובריטניה הודיעו שידיעות על כך נבדקות. דובר הפנטגון ג'ון קירבי אמר שארה"ב איננה יכולה לאשר ידיעות שימוש בנשק כימיי במריופול, אך הדגיש שלרוסיה יש פוטנציאל של שימוש בחומרים כימיים באוקראינה לפיזור הפגנות, כמו גז מדמיע מעורב בחומרים כימיים.
מושל מזרח חבל דונייצק פאבלו קירילנקו אמר לרשת CNN: "ידוע לנו שבשעות הלילה כטמ"מ שיגר מטען נפץ לא מוכר, ושלושה אנשים, שנמצאו ליד מפעל מתכות, חשו ברע".
מושל חבל לוהאנסק שבמזרח אוקראינה, שארי גיידי, קרא אתמול לתושבים לפנות מיד את בתיהם: "מפחיד להישאר כאן. אתם עלולים להישרף מפגז רוסי. פנו את בתיכם, המצב מחמיר מיום ליום. קחו כמה חפצים חיוניים ורוצו מהר לנקודת איסוף".
רמטכ"ל צבא אוקראינה מסר שהרוסים מתכוונים להשתלט על העיר פופאסנה שתשמש כאזור היערכות לצבא הרוסי לקראת כיבוש חבל דונייצק כולו.
רוסיה מינתה מפקד חדש לכוחותיה באוקראינה, גנרל אלכסנדר דבורניקוב (60). פקידי ממשל אמריקניים מסרו שלגנרל יש עבר של טיפול אכזרי באזרחים בסוריה ובזירות לחימה נוספות. הוא נשלח לסוריה בשנת 2015 ובמשך שנה פיקד על הכוח הרוסי וסייע לנשיא אסד וצבאו. הפיקוד הרוסי הואשם בתקופה ההיא בביצוע הפצצות ענק נגד שכונות אזרחים ובלי חולים בסוריה.
היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן אמר ל-CNN: "אנו יכולים לצפות ממנו לאותו הדבר", בהתייחסו למינוי גנרל דבורניקוב, "שום מינוי של גנרל כלשהו לא יכול למחוק את עובדת הכישלון האסטרטגי הרוסי באוקראינה. הגנרל הזה יהיה עוד מוציא לפועל של פשעים ושל אכזריות נגד אזרחים אוקראינים. ארה"ב תעשה הכל כדי לתמוך באוקראינה המתמרדת נגד הגנרל ונגד הכוחות שעליהם הוא מפקד".
למערב מגיעות עוד ידיעות על מעשי רצח ואונס שביצעו חיילים רוסיים ב סביבות קייב. למועצת הביטחון של האו"ם הגיעו דיווחים על "אונס ואלימות מינית".
פוטין הודיע אתמול בביקור במזרח הרחוק שהמבצע הצבאי המיוחד "ללא ספק ישיג את מטרותיו הנאצלות". הוא הזהיר את הנערב שייכשלו כל הניסיונות לבודד את רוסיה: ״לא נסכים שיבודדו אותנו. אי אפשר לבודד מדינה בעולם המודרני, בעיקר מדינה ענקית כמו רוסיה".
הוא האשים את ארה"ב בכך שהשתמשה באוקראינה כדי לאיים על רוסיה, כולל באמצעות ברית נאט"ו. "רוסיה חייבת להגן על דוברי הרוסית באוקראינה מסכנת השמדה", אמר פוטין.
13/04/22 17:27
8.11% מהצפיות
מאת IsraelDefense
המינויים טעונים אישור הסנאט. גנרל פנטון היה סגן מפקד פיקוד אינדו-פסיפיק והוא יהיה חובש הכומתה הירוקה הראשון מזה 20 שנה Gen. Christopher Cavoli, current head of U.S. Army Europe and Africa, and Lt. Gen. Bryan Fenton, current head of Joint Special Operations Command. (Army) - https://www.armytimes.com/news/pentagon-congress/2022/04/11/army-general... מינויים חדשים בכירים בצמרת צבא ארה"ב: גנרל כריסטופר מקאבולי יתמנה למפקד פיקוד אירופה של צבא ארה"ב, ואילו גנרל בריאן פנטון יפקד על פיקוד המבצעים המיוחדים, מדווחים ARMY TIMES ווולסטריט ג'ורנל.
המינויים טעונים אישור הסנאט. גנרל פנטון היה סגן מפקד פיקוד אינדו-פסיפיק והוא יהיה חובש הכומתה הירוקה הראשון מזה 20 שנה שיפקד על פיקוד המבצעים המיוחדים.
גנרל קאבולי הוא קצין חי"ר וימלא את מקומו של גנרל טוד וולטרס שפיקד על כוחות ארה"ב ונאט"ו בימי הפלישה הרוסית לאוקראינה.
13/04/22 17:36
8.11% מהצפיות
מאת IsraelDefense
מצלמות הגוף שיספקו החברות ישמשו חוקרים ומדענים משפטיים כדי לתעד עקבות של פשעי מלחמה, והנתונים יועברו לארכיון זיכרון היסטורי תמונה: AXON חברת AXON המוכרת בארץ יותר בזכות מכשירי הטייזר שמכרה לשב״כ ולמשטרה, תעזור לממשלת אוקראינה לתעד פשעי מלחמה של הצבא הרוסי. זאת, באמצעות מצלמות אישיות (מצלמות דש חולצה) בשווי 4 מליוני דולרים שנתרמו על ידי החברה למטרה זו.
"שתי חברות פרטיות, AXON וBenish GPS, תרמו למשרד הפנים של אוקראינה ציוד מיוחד בשווי 4 מיליון דולר (מקליטי וידאו בחזה). זה יאפשר לרשויות אכיפת החוק האוקראיני לאסוף ולעשות דיגיטציה של ראיות על פשעי המלחמה של רוסיה נגד אוקראינה", נכתב בהודעה מטעם ממשלת אוקראינה.
יצוין כי מצלמות הגוף שיספקו החברות ישמשו חוקרים ומדענים משפטיים כדי לתעד עקבות של פשעי מלחמה, והנתונים יועברו לארכיון זיכרון היסטורי של תוקפנות רוסיה נגד אוקראינה.
13/04/22 11:00
7.03% מהצפיות
מאת IsraelDefense
חברת הסטארט-אפ ספשן (Ception) מירושלים חושפת מערכת חדשה מבוססת בינה מלאכותית שמצמצמת תאונות של ציוד מכני הנדסי (צמ"ה) כבד באתרי בנייה, מכרות, מחצבות ומפעלי תעשייה תמונה: אייל טואג חברת הסטארט-אפ ספשן (Ception) מירושלים חושפת מערכת חדשה מבוססת בינה מלאכותית שמצמצמת תאונות של ציוד מכני הנדסי (צמ"ה) כבד באתרי בנייה, מכרות, מחצבות ומפעלי תעשייה, מייעלת את פעולתם של הכלים בשטח, מוזילה עלויות ואף תורמת לקיימות (sustainability) בסביבות העבודה התובעניות הללו.
תוואי השטח המאתגר והדינמי המאפיין אתרים תעשייתיים וגודלם העצום של כלים מכניים הנדסיים כבדים מביאים לאתגרים בטיחותיים ותפעוליים משמעותיים. כלים אלה, דוגמת דחפורים, מחפרים, שופלים ומשאיות עפר מעורבים מדי יום בתאונות קשות, ובכללן התנגשויות, התהפכויות ונפילות לתהום, שגובות חיי אדם ונזקים לרכוש.
ההכרזה של ספשן מגיעה בעת שבה קיימת עלייה במודעות לתאונות עבודה ולתפקוד הרגולטור בנושא. רבים מנפגעי התאונות הם עובדים מאוכלוסיות חלשות ובני מיעוטים, הניזוקים מהיעדרם של פתרונות טכנולוגיים בתחום.
מערכת MineCept של ספשן מספקת מודעות מצבית (situational awareness) מלאה בהפעלת הכלי באמצעות טכנולוגיות מתקדמות של מיפוי ומיקום מדויקים בזמן אמת, על ידי היתוך מידע מחיישנים שונים ומגוון אלגוריתמים של עיבוד תמונה ולמידה עמוקה.
שכבת המיפוי כוללת מיפוי HD תלת ממדי של האתר וכן של אלמנטים דינמיים (רכבים, אנשים) בסביבת הכלי. שכבת המיקום מספקת פתרון מיקום גלובלי ויחסי של הכלי ביחס לאתר וביחס לכלים נוספים השותפים באופרציה. שכבה זו פועלת גם בסביבה ללא GPS באמצעות מערכת ויזואלית לזיהוי מיקום (VPS – Visual Positioning System) שפותחה בחברה.
המערכת מורכבת משלושה חלקים. הראשון הוא קיט חומרה מודולרי המותקן בקלות על כל סוג כלי צמ"ה ללא תלות ביצרן הכלי, וכולל מחשוב, רכיב תקשורת וחיישנים. בקיט הבסיסי נכללות מצלמות, עם אפשרות להוספת חיישנים מסוגים שונים כמו Lidar ו-Radar, בהתאם לתוצאה או לשימוש הנדרשים.
החלק השני הוא מערכת עזר למפעיל הכלי, הכוללת צג שמותקן בתא המפעיל. מערכת זו מספקת התראות ויזואליות וקוליות כמו גם תמיכה בתרחישים תפעוליים שונים. החלק השלישי הוא מערכת שליטה ובקרה, הכוללת מידע בזמן אמת ותובנות הנוגעות למתרחש באתר, במטרה לספק למנהלים (מנהלי האתר, מנהלי הבטיחות, או המנהלים במטה) הבנה מקיפה בנוגע לרמת הביצועים והבטיחות באתר.
המערכת מבוססת על מודל SaaS, המספק ללקוח אוסף יישומים באמצעות אותו קיט חומרה, ותומכת במגוון רחב של תרחישים בשטח. ביניהם: קרבה מסוכנת בין כלים או בין כלי לאדם מספקת התראות מיידיות למפעילים על הסכנה ומאפשרת להם להימנע בקלות מהתנגשות; מפעיל כלי כבד שבאובדן ריכוז רגעי סוטה מהדרך הצידה או לעבר תהום בנסיעה לאחור, מקבל התראות מצילות חיים.
במקביל, המערכת מוודאת שהאתר פועל על פי הנחיות הרגולטור בנושאי בטיחות, כדוגמת מדידה רציפה של גובה גלי הבטיחות באתר. מעבר לצמצום סכנות, המערכת תורמת לייעול העבודה בשטח באמצעות תמיכה במגוון יישומים נוספים כמו ניטור ביצועים, ניתוח תכנון מול ביצוע בשטח, מדידת נפח ערמות מלאי, ניטור זמן מחזור וזמן פעילות ועוד.
כל המידע שמזוהה ומסווג אוטומטית ע"י המערכת המותקנת בכלי משודר, נשמר ומנותח על מנת לספק למנהלי האתר ולמנהלי הבטיחות מידע בזמן אמת ותובנות לשיפור בטיחות ויעילות האופרציה בכללותה.
מערכת המנהל מאפשרת לקבל תמונת מצב מקיפה והוליסטית על כלל הפרמטרים של הפעילות והבטיחות ומרכזת עבור המנהל בצורה נגישה את המפגעים (בורות, שלוליות, סלעים וכו') והאירועים החשובים באתר. מעל שכבה זו, אוסף של כלים מבוססי בינה מלאכותית מספקים תובנות ומאפשרים לחזות צווארי בקבוק בתהליכים השונים וכן את נקודות הכשל הבטיחותיות טרם התרחשותן (בטיחות מניעתית).
טל ישראל, מייסד משותף ומנכ"ל Ception: "ענפי הבניה, ייצור חומרי הבניה, הכרייה והחציבה הם שווקים ענקיים שסובלים מבעיות אקוטיות הקשורות לבטיחות, יעילות וקיימות, ונמצאים בחיפוש מתמיד אחר פתרונות. קיים היום פער בשוק הפתרונות הטכנולוגיים בתחום זה.
״חלק מהפתרונות מכוונים לרמה גבוהה של אוטונומיה, אך סובלים מחסמים שונים הנוגעים בין היתר לפערים טכנולוגיים, למחירים גבוהים ולמגבלות רגולטוריות. מנגד, הפתרונות המציעים טכנולוגיות בסיסיות בלבד אינם מהווים מענה מספק וסובלים מבעיות אמינות קשות.
״המהפכה האוטונומית ומהפכת ה- industry 4.0 הביאו איתן התקדמויות טכנולוגיות אדירות בתחומים דוגמת מחשוב קצה (edge compute), טכנולוגיות חישה, בינה מלאכותית ולמידה עמוקה. ספשן לא מחכה שהמהפכה האוטונומית תושלם, ומשתמשת בטכנולוגיות חדשניות מסוג זה על מנת לספק פתרונות מדויקים ואמינים במחירים נוחים".
ספשן הירושלמית נוסדה בשנת 2019 על ידי טל ישראל (המנכ"ל) ויוסי בודה (ה-CTO). השניים עוסקים קרוב ל-15 שנה בפיתוח מערכות כלי רכב חכמים ואוטונומיים בתעשייה האווירית ובג'נרל מוטורס. בתפקידיהם האחרונים טרם הקמת החברה הובילו השניים פיתוח של מספר מערכות כלי רכב קרקעיים לא מאוישים ואוטונומיים משלב הפיתוח ועד המסירה ללקוח.
ספשן, שעברה לאחרונה למשרדים חדשים באזור ההיי טק המתפתח בהר חוצבים, מעסיקה היום 16 עובדים ומגייסת בימים אלה עובדים נוספים למגוון משרות. קרוב למחצית מעובדי החברה הם נשים, המשמשות בתפקידי ליבה טכנולוגיים. החברה גייסה עד היום מימון של כ-7 מ' ד' במסגרת גיוס סיד מקרן MoreVC ותמיכה מרשות החדשנות.
בימים אלה נמצאת החברה בתהליך מתקדם לשיתוף פעולה עם אחת מחברות הבנייה המובילות בישראל, במסגרתו תתבצע השקעה פיננסית ומערכות ספשן ישולבו בכלי הצמ"ה של החברה.