זמני השבת
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 16:01 | 17:13 |
תל אביב | 16:16 | 17:14 |
חיפה | 16:05 | 17:13 |
באר שבע | 16:20 | 17:17 |
הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
18/05/21 09:22
24.4% מהצפיות
מאת IsraelDefense
מפקד חיל האוויר האמריקני אמר כי החיל מתכוון לצמצם את מערך מטוסי הקרב לארבעה סוגי, וה-F-22 אינו אחד מהם. מומחים: המטוס הפגין יכולות ביצוע משימה נמוכות Photo: U.S. Air Force photo by Senior Airman Mary Begy האם קרב סופו של מטוס הקרב המשוכלל והמתקדם ביותר בעולם, F-22 RAPTOR? מפקד חיל האוויר האמריקני, גנרל סי.יו. בראון, אמר כי חיל האוויר האמריקני מתכנן לצמצם את מערך מטוסי הקרב לארבעה סוגים, ו-F-22 איננו אחד מהם.
הארבעה, אומר גנרל בראון, הם F-35, F-15EX, F-16 ומטוס עליונות אווירית של הדור הבא NGAD. DEFENSE ONE מדווח שגנרל בראון אמר כי עתה מפעיל חיל האוויר שבעה דגמי מטוסי קרב "וכוונתי לרדת לארבעה דגמים שהוזכרו פלוס A-10, שהוא מטוס מיוחד לתקיפת מטרות קרקע, שיישאר בשירות עד שנת 2030. את F-22, המטוס שארה"ב לא התירה למכור לשום מדינה בעולם, יחליפו ממטוסי הדור הבא.
בחיל האוויר יש כיום 186 מטוסי F-22, שהם בני 12 שנים בממוצע. מומחים טוענים שהמטוס הפגין יכולות ביצוע משימה נמוכות. זה מטוס שתוכנן בעיקר לשמירה על עליונות אווירית וקרבות אוויר אך עד כה לא הפיל אף לא מטוס אויב אחד. מטוסי F-22 ביצעו גיחות מבצעיות בסוריה בשנת 2014.
מפקד חיל האוור גנרל בראון אמר עוד כי ההחלטה על המבנה העתידי של החיל היא פרי מחקר מעמיק שנערך בשיתוף כל זרועות הצבא. עתה שוקלים איזה מטוס יחליף בעתיד את מטוסי F-16, והאופציות הן החמקנים F-35 או המטוס העתידי NGAD. "אך זה ייקבע רק בעוד שש, שבע, שמונה שנים", אמר גנרל בראון. ההנחה היא שמטוסי F-35 יחליפו את הישנים יותר, והפלטפורמה העיקרית החדשה תהיה מטוסי F-15EX הדגם המתקדם.
18/05/21 09:20
10.35% מהצפיות
מאת IsraelDefense
דבר העסקה נמסר לקונגרס כשבוע לפני תחילת המבצע הצבאי בעזה. בקרב המפלגה הדמוקרטית, גוברת הביקורת על תמיכת וושינגטון בישראל נשיא ארה״ב, ג׳ו ביידן. צילום: REUTTERS/Jonatthan Ernst ממשל הנשיא ביידן אישר מכירת מערכות נשק לישראל בסכום של 735 מיליון דולר, והעסקה כוללת מערכות נשק מונחות מדוייקות.
ב-5 במאי נמסר רשמית לקונגרס האמריקני דבר העסקה, כך נודע לוושינגטון פוסט, כשבוע לפני שארגון חמאס פתח בירי רקטות לעבר ישראל ותחילתו של מבצע צבאי ישראלי בעזה, שבמהלכו נהרגו קרוב ל-200 פלשתינים. העיתון מוסר כי רוב פריטי הציוד שבעסקה הם ערכות פצצות JDAM שהופכות פצצות טיפשות לטילים מונחים מדוייקים. ישראל רכשה בעבר מערכות כאלו.
דובר הוועדה לענייני חוץ של הקונגרס אישר שדבר העסקה נמסר לקונגרס וכי חברת בואינג תספק לישראל את הערכות. פרשנים סבורים שהרכש המדובר ידגיש עוד יותר את חילוקי הדעות במפלגה הדמוקרטית בנושא ביקורת על ישראל.
הממשל האמריקני קרא להפסקת אש מיידית במבצע הנוכחי בעזה , אך הוסיף שלישראל זכות להגנה עצמית נגד החמאס, עמדה הנתמכת על ידי רוב חברי הבית. אך בקרב המפלגה הדמוקרטית יש חברים בני הדור החדש המותחים ביקורת קשה על תמיכת וושינגטון בראש הממשלה בנימין נתניהו.
חבר קונגרס מהמפלגה הדמוקרטית אמר לעיתון כי ישראל תקפה מהאוויר בניין שבו היו משרדי סוכנות הידיעות AP האמריקנית ולכן "להתיר מכירת פצצות חכמות ללא הפעלת לחץ על ישאל להסכים להפסקת אש פירושו המשך ההרג".
18/05/21 10:56
6.67% מהצפיות
מאת IsraelDefense
משרד התחבורה, חברת נתיבי איילון ורשות החדשנות באמצעות מיזם הרחפנים הלאומי מפעילות מוקד לזיהוי נזקי פגיעות מתקפות טילים באמצעות רחפנים קרדיט צילום: מיזם הרחפנים הלאומי חברת נתיבי איילון העמידה לשימוש פיקוד העורף חמ"ל במרכז ניהול התנועה שלה, כחלק מהמבצע "שומר החומות", לניטור מוקדי נזק אזרחיים בשטח על ידי רחפנים מטעם חברות המשתתפות בפרויקטים של מיזם הרחפנים הלאומי. מדובר במיזם שהוקם בשנת 2020, שעד כה עסק בפעילות אזרחית מגוונת, כגון הטסת בדיקות קורונה.
חברות הרחפנים המשתתפות בפעילות ההגנתית הן רובוטיקה כחול לבן, שנכנסה ראשונה לכוננות וכבר הופעלה בתיעוד אתר נפילה באשדוד, יחד עם קאנדו ופלייטק. המידע המתקבל מהרחפנים מתממשק אל עמדת הבקרה שבה מערכת שו"ב אחודה של חברת איירוויז, המופעלת מתוך מרכז ניהול התנועה המטרופוליני דן של חברת נתיבי איילון.
לחברות מגוון יכולות צילום וניטור, אשר יכולות לשמש לטובת מתן מענה לתרחישים שונים, כגון תיעוד וניטור של אתרים בהם נפלו רקטות - ובפרט כאלה שאין אליהם גישה קרקעית, סיוע במענה להפרות סדר אלימות והעברת הדיווחים מהשטח אל מוקד שליטה בזמן אמת.
את המוקד מאיישים אנשי מקצוע מטעם חברות הרחפנים, בקרים מחברת "מטריקס" מטעם חברת נתיבי איילון, נציג מקצועי של רשות החדשנות, וגורמים מטעם פקע"ר. לבקשת פקע"ר מפעילה חברת נתיבי איילון שני צוותי כוננות באשדוד ובאשקלון לטובת הפעלה טנטטיבית בטווח זמן מידי.
מנכ"ל חברת נתיבי איילון, איתמר בן מאיר: " הרחבת מיזם הרחפנים הלאומי שאנו מקדמים בתווך העירוני לטובת פתרונות מתקדמים המשמשים את פיקוד העורף בעתות חירום הוא ביטוי לחדשנות פורצת דרך ולהירתמות יוצאת דופן של כלל הגופים הממשלתיים לסייע במאמץ הלאומי. משרד התחבורה וחברת נתיבי איילון גאים להפעיל את מרכז ניהול תנועה מטרופולני דן בעתות חירום, תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות, למתן כלים נוספים לפיקוד העורף".
ד"ר עמי אפלבום, יו"ר רשות החדשנות: ״בעתות משבר, כפי שראינו בתקופת הקורונה, ניתן להאיץ את הפיתוח ולבגר פתרונות טכנולוגיים על מנת להתמודד עם אתגרים ציבוריים. רשות החדשנות רואה חשיבות עליונה בקידום שיתופי פעולה בין הממשלה לתעשיית ההיי טק על מנת לקדם פתרונות לצרכי המדינה ובפרט לצרכי פיקוד העורף. בעת זו, חשוב לנצל את ההתקדמות המשמעותית שהושגה על ידי מיזם נעמה ביצירת סביבה רגולטורית טכנולוגית ועסקית. זאת על ידי שימוש בפיילוט מיזם הרחפנים אשר מימנו לסיוע במאמץ הלאומי״.
מיזם הרחפנים הלאומי מקדם הקמת רשת נתיבים אוויריים ארצית, מערכת לניהול ושליטה על תנועתם, וכן את מעטפת החקיקה והתקינה הנדרשת להפעלת רחפנים. בשנה החולפ, בוצעו מעל 2,500 גיחות על ידי מספר חברות רחפנים המשתתפות בפעילות המיזם.
18/05/21 12:12
6.67% מהצפיות
מאת IsraelDefense
מערך התקשוב במבצע 'שומר החומות': קשר, קישוריות, ספקטרום, סייבר, ל"א סביב עזה. ראיון מיוחד עם קשר"ר קשר"ר תא"ל יריב ניר. צילום: דובר צה״ל מפקד גדוד, טנקים או חי"ר, מתקדם בשטח בזירת לחימה. מזהה מטרה ראויה לתקיפה. לוחץ על מכשיר שנמצא בידו, ובכך סימן את המטרה. נתוניה, הנ"צ שלה, עוברים אוטומטית לדרגים שונים המאשרים את המטרה. תיאור המטרה יגיע לטייס שיתקוף את המטרה. כך נסגר מעגל אש. התהליך שתואר כאן נמשך לא יותר מדקות מרגע שהמידע על המטרה נלחץ על ידי המפקד בשטח עד תקיפתו על ידי חיל האוויר. יש כוונה לצמצם עוד יותר את תהליך סגירת המעגל.
התהליך הזה הוא דוגמה. הנ"צ של המטרה יכול להגיע לחיל האוויר וגם לחיל הים, וגם למג"ד של גדוד תותחים. את הדוגמה נתן לישראל דפנס בראיון מיוחד קצין קשר ראשי, קשר"ר, תת אלוף יריב ניר, הקצין הממונה על כל מערך הקשר, הקישוריות, הסייבר, הדיגיטציה, הספקטרום של צה"ל, מערך המופעל במלואו בימים אלו.
סגירת מעגל אש מהירה
תא"ל ניר מבטיח שבפעם הבאה יהיה תהליך סגירת מעגל האש עוד יותר יעיל, מהיר ואוטומטי. "הקונספט הוא שברגע שאותו מג"ד יזהה מטרה וילחץ על כפתור המכשיר הדיגיטלי שבידו, ייפתח מכרז שיברר איזה סוג חימוש רלוונטי לאותה מטרה שזיהה המג"ד.
״האם פצצה של מטוס? פגז של טנק? אולי חימוש מסטי"ל בים. הבחירה תהיה אוטומטית, וכל השותפים שהזכרנו, ויש עוד, הם שותפים למכרז. אנו מתקדמים בפיתוח הקונספט הזה", אומר קשר"ר, "הוא עדיין איננו אוטומטי במלואו, אך אנו רואים גם במבצע הנוכחי את מימוש הרעיון הזה לסגירת מעגל אש בעידן הדיגיטציה, האוטומציה והענן". [צילום: דובר צה״ל]
קשר"ר מסכם את המבצע בעזה עד כתיבת הדברים ביום חג השבועות: "אנו נמצאים ביום השמיני ללחימה. בוצע מאמץ תקיפה של כאלף מטרות, כולל תשתיות של בכירים וגורמים עוינים. תקפנו קשות את התת-קרקע בעזה, הושמדו כ-100 ק"מ של מנהרות. כמעט כל עולם התת-קרקע של מנהיגות המחבלים. המערך התת-קרקעי הזה היה כיפת ברזל של החמאס, הוא הגן עליהם. כך הם התגוננו מתקיפות צה"ל.
"הוכחנו שאנו בהחלט בעליונות וביתרון בתחומים האלו, בסיכול ובהגנה. סיכול מונע מלחמה, והמערכת שבראשה אני עומד הוכיחה הפעלת יכולות דיגיטליות מבוססות ענן בעולמות היבשה, המודיעין, האוויר והים, יכולות רב-זרועיות של טיפול במטרות עד הקצה המבצעי".
קשר"ר מדגיש את חשיבות יצירת תמונת המצב המוגשת לרמטכ"ל ולכל הדרגים, עד אוגדת עזה, כהכנה לקבלת החלטות בעת הערכת מצב. תמונת המצב תכלול את בסיס מיקום כוחותינו (הכחולים) והאויב (אדומים), והכוונה היא שכולם, מהמטכ"ל עד המג"ד, יראו את אותה תמונה, וזה הבסיס הנכון לקבלת החלטות.
"כל גורמי התקשוב שותפים ליצירת תמונת המצב, הכוללת את כל המתרחש בתוויי שטח שונים, כל המידע הקשור לשיגורים. מקבלי ההחלטות רוצים לדעת כמה ואלו מטרות נתקפו, כמה שיגורים היו לכיוון ישראל״, מסביר קשר״ר.
״כל הפרטים הללו הם חלק מבסיס מידע משותף לכל הגורמים. מאות סנסורים אוספים מידע בתווך היבשתי, האווירי והימי, וכל שפע המידע חייב להגיע למפקדות, לחמ"לים ועד לטלפון הנייד המוצפן שמחזיק בידו מח"ט או מג"ד. כך יוצרים אחידות במידע".
צ'ט מבצעי
במלחמות העבר נהגו מפקדים "לדבר בקשר", לפעמים לפטפט יותר מידי. גם היום ניתן לדבר במכשירי קשר, אבל אנו מצויים בעידן הצ'ט. יש צ'ט מבצעי, המאפשר למפקדים ולגורמי מודיעין השותפים במשימה מסוימת להחליף מידע ולשתף גורמי יבשה, אוויר וים בצ'ט. קבוצת צ'ט של ממש, כמו בעולם האזרחי, אך לצורך מבצעי, והכל מוצפן.
הדרג המקצועי הבסיסי בשטח האחראי להפעלת המערכות הללו הוא קצין הקשר הגדודי, הקשר"ג, וכיום בצה"ל רבות הקשר"גיות. 40 אחוז מקציני הקשר הן בנות ברמות גדוד וחטיבה, ובין 10 ל-15 אחוזים ברמת האוגדה. קשר"ר: "הקשר"ג אחראי לכשירות התקשובית של היחידה. אחראי לכך שכל מכשירי הקשר יעבדו, דיבור ושו"ב, שליטה ובקרה. [צילום: דובר צה״ל]
״שניתן יהיה לדבר עם כל הכוחות בגזרה ועם כוחות שכנים. קצין הקשר אחראי לשיתוף הקצינים המקצועיים בגדוד או בחטיבה, הקמ"ן, קצין הלוגיסטיקה, קצין הארטילריה. כולם יהיו על רשת אחת. קצינת הקשר תספק להם מידע שמגיע אליה ממקורות מודיעין שונים רלוונטיים להם, אפילו מידע ממקורות כמו יחידה 8200. קצינת הקשר מביאה את כל צה"ל לתוך הגדוד שלה – את המטה הכללי, את חילות האוויר והים, הכל מכל במערכת אחת במחשב, וזו החשיבות של כשירות תקשובית".
אגף התקשוב וקשר"ר אחראים לנושאי סייבר, דיגיטציה וספקטרום. תא"ל יריב ניר מגלה כי "בצה"ל מעריכים שלחמאס היו כוונות לבצע תקיפות סייבר.״
הגנה בסייבר
"אשר לספקטרום. מדובר באמצעים לשיבוש ו/או חסימת יכולות באמצעים מגוונים, כמו חוסמי GPS, יכולות לוחמה אלקטרונית ל"א ויכולות נוספות". קשר"ר מציין כי מאז מבצע 'צוק איתן' ועד 'שומר החומות' היתה קפיצת דרך טכנולוגית עצומה ושיפור ביעילות, ביכולות הדיגיטליות, במודיעין, במעגלי אש, בפו"ש, פיקוד ושליטה.
"היום הכל ממוחשב, לא עוד מרשמים על מפות אלא הכל דיגיטלי". אגף התקשוב וקשר"ר שולטים על המערך הגדול הזה בעת לחימה באמצעות כלי ניטור ובקרה, המאפשרים לעקוב אחר תפקוד המערך עד הרמה הטקטית. לכל מערכת יש יותר מגיבוי אחד, ומשקיעים מאמצים ומשאבים רבים לוודא שמערכות התקשוב והקשר פועלות ומתמודדות עם איומים שונים, עם עומסים בתקשורת, עם עומסי משתמשים ברשתות.
התמודדות עם חסימות בתחום הספקטרום (WIFI, GPS, ל"א). קשר"ר מבטיח שיש למערך התקשוב יכולות הגנה ותקיפה, "אך למרות שיש יכולות, אנו מתמקדים ומתרכזים בהגנת סייבר". תא"ל יריב ניר הוא קצין קשר ותיק שמילא תפקידים רבים בתחום: מפקד קורס קציני קשר, קצין אג"ם תקשוב פיקוד צפון, מפקד גדוד קשר, רע"ן מבצעים באגף התקשוב, קצין קשר פיקוד מרכז ורמ"ח תכנון במטה אגף התקשוב.
בתחום אחריותו ופיקודו תגבור אוגדת עזה וכוחות חי"ר ותותחנים סביב הרצועה ברשת תקשוב, המאפשרת שליטה ובקרה וסגירה מירה של מעגלי אש. כוחות תקשוב רבים מלווים את היחידות הלוחמות. ההתפתחויות הגדולות בתחומי התקשוב הן מחלק מתר"ש תנופה, תכנית הכוללת הקמת תשתיות משופרות, פיסיות ו'ענניות' משותפות לכל זרועות צה"ל.
זה כולל אחריות התקשוב לפיתוח אפליקציות שונות (דוגמת אפליקציית חוזי) ואחרות הנמצאות במערכות המידע של אמ"ן, חיל האוויר, זרוע הים ועוד, כשהמגמה היא שכולם שותפים לאותה תמונה.
18/05/21 12:13
6.67% מהצפיות
מאת IsraelDefense
במקום לפגוע בחמאס או בג'יהאד האסלאמי רק לאחר שהם פועלים, מציע שבתאי שובל לפגוע בבניין הכוח שלהם בשגרה
נראה שהמציאות כופה על כולנו הכרה בכמה אמיתות יסוד. חלום המשא ומתן על הקמת מדינה פלשתינית שבסופו שלום - אינו רלוונטי לאיום האיראני, לא לחיזבאללה וכמובן גם לא רלוונטי לחמאס. שום הסכם עם הרשות הפלשתינית לא יגרום לחמאס לוותר על כוחו בעזה. הסכם כזה, גם לא ימנע מהחמאס להמשיך ולהשתמש בישראל ובאל אקצה כעילה לעימות מתמשך עם ישראל. במילים אחרות, לפאשיזם התיאוקרטי היישומי שלו.
דמוקרטיה בשטחי הגדה ובעזה לא תוביל לעליית כוחות פרגמאטיים, אלא לשליטה מלאה ורחבה יותר של חמאס ויצוא הטרור מעזה לגדה. הסדרה עם החמאס היא אולי אופציה ריאלית, אבל אופציה שיכולה להתממש רק על חודי הכידונים. על רקע זה, נותרת לפתחנו סוגיית מניעת יכולת ההתאוששות של החמאס לאחר "שומר חומות". מניעת התאוששות חמאס, אפשרית רק באמצעות שינוי פרדיגמה.
עד כה ישראל הרשתה לעצמה לפגוע בתשתיות חמאס רק לאחר מעשי טרור של חמאס או הג'יהאד האסלאמי. ישראל פעלה כך כי רצתה להימנע מהדרדרות לעימות והסלמה. התנופה שיצר מבצע "שומר חומות" יכולה לשמש בסיס לשינוי הפרדיגמה המוצע. במקום תגובה למעשי החמאס - השינוי המוצע הוא פגיעה בתשתיות החמאס כל פעם שיש הזדמנות לכך וכל פעם שמתגלה תשתית חדשה – ממש כמו שישראל פועלת בסוריה.
משמעות הצעה זו קשה - מערכה מתמשכת שאינה מסתיימת בשבוע או מספר שבועות אלא ממשיכה לאורך חודשים ושנים. אופציה כזו כרוכה ביכולת העורף לעמוד במערכה מתמשכת כזו מול החמאס. גישה חדשה זו מתבססת על שלוש הנחות: החמאס נפגע אנושות אבל ישאף לשיקום, הציבור בישראל מוכן לספוג רקטות וטילים בכמויות גדולות יחסית – אם יש לכך תכלית וההנחה השלישית שניתן להתיש את החמאס לאורך חודשים ושנים.
על רקע הנחות אלה, מוצעת אסטרטגיה של "מלחמה מתמשכת בעצימות מדודה" – כלומר מאמץ מלחמתי מתמשך בחמאס בדומה לדרך שבה מתמודדת ישראל עם ניסיונות ההתבססות של חיזבאללה ואיראן בסוריה. אסטרטגיה כזו, צריכה לכלול בשלב ראשון את גיוס דעת הציבור היהודי בישראל. גיוס כזה צריך לכלול הסדרת הציפיות עם ישובי הגדר למלחמה ממושכת בלי "תאריך תפוגה" – כולל תוכנית שיקום וסיוע ופינוי מאורגן במקרים של הסלמה קיצונית.
צריך להיות גם מהלך של התאמת ציפיות עם ישובים כמו אשקלון ואשדוד – שעלולים להיקלע למספר ימי לחימה כל חודש או חודשיים. כלל הציבור צריך להיות חשוף לסכנת ימי לחימה הכוללים ירי רקטות למרכז ופיגועים אפקטיביים מהים, בגדה ולאורך הגבול. עקב העדר אלטרנטיבה עד הסדרה (אם אכן תהיה כזו) - ישראל כנראה נזקקת לעבור למסגרת חדשה שתמנע מחמאס לשקם את כוחו.
המסר מעתה והלאה יהיה – כל סימן להתבססות מחדש יענה בהרס, ממש כמו בסוריה מול ניסיונות ההתבססות של חיזבאללה ושל איראן. ברגע שמזוהה מטרה ראויה היא מושמדת. חיזבאללה ואיראן וסוריה ברוב המקרים אינם מגיבים בצורה עוצמתית –מכיוון למעשה איראן והחיזבאללה מצליחים מאוד. איראן וחיזבאללה הצליחו הן בנטיעת שורשים ושליטתם בסוריה ולמרות הטרדות ישראל האיראנים וחיזבאללה מקדמים את פרוייקט דיוק הטילים.
זה לא המצב עם החמאס. החמאס יתקשה לקבל את רוע הגזירה. במידה וישראל תתקוף את שיקום יכולותיו הוא יענה במתקפות של רקטות על ישובים אזרחיים בישראל ובניסיונות פיגוע ולא יתאפק. עם זאת יש לזכור - חמאס והג'יאהד האסלאמי ממשיכים בטרור בכל מקרה. מכיוון משנת 2014 (צוק איתן) ועד 2018 הייתה הגזרה של עזה שקטה יחסית.
לעומת זאת, בשנים 2018 ו- 2019 היתה עליה חדה בפעילות הטרור לאורך הרצועה שכללה עשרות ומאות רקטות, פיגועים, אירועים לאורך הגדר וטרור בלונים. בשנת 2020 הייתה הפוגה מסויימת על רקע הקורונה אך בשנת 2021 שוב עלתה פעילות הטרור עד לשיא של "שומר החומות".
מהתנהגות ארגוני הטרור בשנים 2018, 2019 ו ב2021 ניתן ללמוד כי חמאס והג'יהאד יוזמים מעת לעת ירי תלול מסלול ופיגועים. לכן, אין אלטרנטיבה לאסטרטגיה המוצעת – השמדה מתמשכת של יכולות חמאס. עד להסדרה אם תהיה כזו. במידה והציבור בישראל יהיה מוכן לספוג את מטחי הנקמה האלה, ישראל יכולה לעצור את התבססות מחדש של חמאס.
שבתאי שובל הוא חוקר עמית במכון נגד הטרור במרכז הבין תחומי.
18/05/21 16:49
6.38% מהצפיות
מאת IsraelDefense
כוחות משטרה ולוחמי משמר הגבול פרוסים בשער שכם. מהומות גם בשכונת שיח ג'ראח צילום: משטרת ישראל בעקבות מחאה שהחלה בשכונת שיח ג'ראח שבמזרח ירושלים, בהשתתפות מאות מפגינים ושבמהלכה קראו והביעו תמיכה בפעילי טרור, פועלת המשטרה ולוחמי משמר הגבול לפיזורם של המפגינים מהמקום תוך שימוש באמצעים.
כוחות משטרה ולוחמי משמר הגבול פרוסים בשער שכם בשעה זו ופועלים להשבת הסדר בעקבות התקהלות במקום של עשרות מפגינים שהחלו להפר את הסדר תוך התפרעות אלימה שכללה בין היתר יידוי אבנים וזריקת בקבוקי זכוכית לעבר כוחות המשטרה. שבתוך כך, המשטרה נאלצה להשתמש באמצעים לפיזור המתפרעים ועיכבה חשוד בגין תקיפת השוטרים אשר הועבר להמשך חקירה במשטרה.
18/05/21 08:06
5.82% מהצפיות
מאת IsraelDefense
ניתן להבחין בין שני סוגים של כלי שיט בלתי מאוישים אותם מנסה חמאס לפתח - סירות מירוץ או דיג המוסבות להפעלה מרחוק וכלי שיט תת-מימיים או כלי שיט חצי-צוללים (המכונים גליידרים) צילום: דובר צה״ל במהלך הימים האחרונים, מסר דובר צה"ל, זיהו לוחמי זרוע הים תנועות חשודות במרחב הצפוני של רצועת עזה, בקרבת התשתיות החופיות של הכוח הימי של חמאס. לוחמי זרוע היום בסיוע גורמי מודיעין עקבו אחר מספר פעילים של הכוח הימי ותנועותיהם. היום (17/5) זיהו הכוחות אמצעי לחימה, שנחשד כאמצעי לחימה צולל, אשר הורד לכיוון החוף על ידי פעילי היחידה, וככל הנראה בדרכו לביצוע משימה במרחב הימי הישראלי.
כוח זרוע הים וכלי טיס תקפו את הפעילים ברכבם ואת הצוללת הזעירה והשמידו אותם. לאחר האירוע עדכן לראשונה דובר צה"ל כי, חמאס מחזירה בצוללות לא מאויישות, הפועלות באופן אוטונומי ומנווטות את דרכן באמצעות מערכות GPS. צוללות אלו, קטנות ממדים, מצויידות בראש קרב עם חומר נפץ במשקל של כ- 50 ק"ג. הצוללות משוגרות למטרותיהן, מנווטות ומתפוצצות.
ארגון המחקר והפיתוח של חמאס מנסה מזה מספר שנים לפתח כלי שיט בלתי מאוישים, אשר יופעלו על ידי הכוח הימי שלו. ניתן להבחין בין שני סוגים של כלי שיט בלתי מאוישים אותם מנסה חמאס לפתח. הסוג הראשון הוא כלי שיט בלתי מאוישים על מימיים. סירות מירוץ או דיג, המוסבות להפעלה מרחוק או להפעלה אוטונומית באמצעות תכנות משימה מראש.
ייעודם של כלי השיט הללו הוא בימי רגיעה לאסוף מודיעין על כוחותינו, ומתוך כוונה להפעילם בשעת מערכה כנגד ספינות חיל הים ואסדות הגז, באמצעות שילוב כמות גדולה של חומר נפץ. כך יהפכו כלים אלו לכלי שיט "מתאבדים", המופעלים מרחוק באמצעות תקשורת אלחוטית או סלולרית. על כלי השיט הללו מותקנים אמצעי חישה, כגון מכ"מים ומצלמות, המאפשרות לשולט בהם מרחוק, לנהג אותם לעבר מטרתם.
הסוג השני של כלי השיט הוא כלי שיט תת-מימיים או כלי שיט חצי-צוללים (המכונים גליידרים). כלי שיט אלו בעלי יכולת שהייה מתחת למים או בגובה נמוך מעל הגלים, כך שהיכולת של חיל הים לגלותם היא מוגבלת מאד. לכלים אלו, בדומה לסירות הלא מאוישות, משימות דומות.
ארגון המו"פ של חמאס פועל להשגת ידע, מערכות וטכנולוגיות לפיתוחם וייצורם של כלי שיט כאלו, בהתבסס על ידע איראני, מחקר אקדמי אותו ניתן להשיג באינטרנט ובספרות מקצועית. אך בעיקר על בסיס שחזור הנדסי (reverse engineering) ושדרוג של כלי שיט אוטונומיים מסחריים, אותם ניתן לרכוש לצורכי מחקר ימי באופן חופשי, ואף באתרים רלוונטיים באינטרנט.
האיראניים מתקדמים מאד בפיתוח כלי שיט אוטונומיים בלתי מאוישיים, ובאיראן מוצגים כלי שיט כאלו מעת לעת. כלי שיט כאלו אף שימשו לתקיפות התאבדות שבוצעו בשנים האחרונות כנגד כלי שיט של הצי הסעודי על ידי המורדים החות'ים בתימן.
חמאס וחיזבאללה מבינים כי במתארי הלחימה בים מול ישראל יהיו הכוחות הימיים שלה בנחיתות טכנולוגית. על מנת להתמודד במתארי לחימה אלו, מפתחים הכוחות הימיים של שני ארגוני הטרור תורות קרב ואמצעי לחימה, בהם מגוון רחב של רקטות, טילי שיוט, מיקוש ימי, סירות קרב מהירות וכלים לא מאוישים. שילוב האמצעים בתקיפה מרובה – תקיפת "נחיל", יאפשרו להם, על פי תפיסתם, להתגבר על נחיתותם בשדה הקרב הימי מול ישראל.
שדה הלחימה הימי מול חמאס וחיזבאללה לא היה מעודו שקט, למרות שהחשיפה התקשורתית שלו הייתה תמיד כמעט בלתי נראית. הים הוא עורק הנשימה של מדינת ישראל. חמאס וחיזבאללה מבינים זאת ושמו להם ליעד לתקוף את התשתיות החיוניות של מדינת ישראל בים ובחוף, ואנו צפויים לראות תקיפות נועזות ומתוחכמות יותר של ארגוני הטרור מולם.
18/05/21 15:05
5.25% מהצפיות
מאת IsraelDefense
במפרץ חיפה ישנם 1500 מאגרי ומתקני חומרים מסוכנים בטווח הרקטות והטילים של חיזבאללה. ועדיין, הממשלה אינה רואה בכך איום ביטחוני או בטיחותי לתושבי האזור צילום: ירון חנן בהתלקחות הקודמת ברצועת עזה שהתרחשה במאי 2019 כתבתי מאמר דומה. כמעט כל מילה שנכתבה אז תקפה ונכונה עבורנו גם כיום, אך ביתר שאת. אז נורו לעבר ישראל 650 רקטות במשך שלושה וחצי ימים ועוד ארבעה טילי נ"ט 'קורנט'. החמאס פגע במספר מבנים ולצערנו היו לנו אז ארבעה הרוגים. שלוש שנים עברו מאז ובסבב הנוכחי במאי 2021 עלינו מדרגה הן ביכולת הפגיעה של החמאס בעורף והן בכמות השיגורים ומספרם בכל מטח.
גם אז מעטפת ההגנה כנגד טילים "כיפת ברזל" לא הצליחה ליירט את כל הרקטות וכך גם עתה, וזה לא מפתיע אף אחד. מורגש גם כי החמאס שינה את שיטת הירי של מטחי הרקטות, שיפר את יכולת הסתרת המשגרים, שדרג את טווח הרקטות ועוצמת הפגיעה שלהן והוסיף אמצעים שעדיין נמצאים בפיתוח. יש להדגיש במיוחד את הפגיעה ושריפת מיכל הסולר של תש"ן מדרום לאשקלון.
בעת כתיבת שורות אלה תושבי עוטף עזה, ולא רק הם, נתונים פעם נוספת לתרחיש האימה שבו אין להם יום ואין לילה לנשום לרווחה. הם תחת סכנה ממשית ומוחשית לחייהם לאורך כל היממה במשך למעלה משבוע ועדיין סופו של הסבב הזה של הלחימה אינו נראה באופק.
עוטף מפרץ חיפה
ומה התחדש בעוטף המפרץ ובמטרופולין חיפה מאז המאמר הקודם? עבור תושבי המטרופולין השנה הנוכחית החלה בתקווה, שלצערנו כבר התבדתה. לפי התכנסות ועדת המנכ"לים שדנה בעתיד המפעלים והמתקנים התעשייתיים במפרץ חיפה ובאלטרנטיבות לפיתוח מפרץ, בספק אם מרבית המתחמים הללו יסגרו.
לאכזבת תושבי חיפה וסביבתה, לא יצאה שום בשורה קונקרטית מהדיונים הללו, למעט דוח ביניים הצהרתי, שנעדר תאריכי יעד לסגירת המתקנים המזהמים והמסוכנים. בלי שום המלצה והתחייבות ממשלתית לבצע מהלך אמיתי שישנה את פני האזור לטובת ביטחונם ובריאותם של מאות אלפי התושבים בעוטף המפרץ.
החלק החמור בדוח ועדת המנכ"לים, הוא דווקא מה שלא נכתב בו: אין שם התייחסות רצינית לריכוז העצום של חומרים מסוכנים הקטלניים במפרץ. באופן מוזר, נעלם מהדו״ח קיומו של תרחיש הייחוס המלחמתי לשעת חירום המאיים על מפרץ חיפה ועל תושבי האזור. גם האיזכור הקטן בדו"ח ועדת המנכ"לים אודות תרחיש אסונות הטבע הרלוונטיים מאד לאזור המפרץ, בעיקר רעידת אדמה וצונאמי, זכה באופן מאכזב להתייחסות שטחית ביותר.
אבל מה שבוודאות התרחש בשטח מאז המאמר הקודם שכתבתי על התרחיש המלחמתי במפרץ חיפה הוא ההתקדמות המהירה בתוכנית הקמת נמל המפרץ החדש. המהלך להפרטת והרחבת נמל חיפה הוותיק. שני הנמלים האלה יביאו לחיפה כמות עצומה של סיכונים נוספים. נראה כי המהלך מתנהל ללא ניהול והערכת סיכונים מקצועית.
עושה רושם ששום אזהרה או לקח לא נלמדו על ידי הממשלה בכל הקשור לסכנות מפרץ חיפה. הממשלה מתייחסת עדיין למפרץ חיפה כחצר אחורית של המדינה תוך חשיפת מאות אלפי תושבי האזור לסיכונים בלתי קבילים. נמשכת ההתחמקות מביצוע הערכת סיכונים אמיתית, מקיפה ומקצועית שכוללת את כל תרחישי הייחוס הרלוונטיים המאיימים על האזור. בכללם התרחיש המלחמתי.
1500 מאגרי ומתקני חומרים מסוכנים
נזכיר כי, על פי דוח שפרסם המשרד להגנת הסביבה ואומץ גם על ידי ועדת המנכ"לים, כבר כיום יש במפרץ חיפה למעלה מ- 1500 מאגרי ומתקני חומרים מסוכנים. כאלו הכוללים חומרים רעילים נדיפים, חומרים עם סכנת התלקחות ופיצוץ (בהיקף שמזכיר את אסון ביירות), צנרת ומאגרי דלק עצומים, מיכלי גפ"מ - שמתכוונים להגדילם ולהרחיבם, ושורה של מטענים אזרחיים מסוכנים.
חלקם יגיעו במכולות "תמימות" ויאגרו בערימות המכולות הגבוהות במפרץ בסמוך לצירי תנועה מרכזיים, אתרי מסחר ופנאי, מקומות עבודה ומתקני תשתית בהם שוהים וחולפים מדי יום אלפי בני אדם. מפרץ חיפה הוא האזור המאוים והמסוכן ביותר, לא רק בישראל אלא בכל האגן המזרחי של הים התיכון.
עובדה זו מודחקת היטב. לעיתים נזכרים בכך רק לאחר אירועים כמו אסון ביירות או הפגיעה של רקטות במתקני תשתית בעוטף עזה. הפגיעה במיכל הסולר שבער במשך כמה ימים מדרום לאשקלון, רק האירה שוב כמה "פינות חשוכות" בתודעה של גורמים בממשלה.
הסיכון המלחמתי במפרץ חיפה
נתחיל ברצון ובכוונות של האויב ליצור מאזן הרתעה ואימה מול ממשלת ישראל. ארגון חיזבאללה, בסיוע בעלי בריתו, האיראנים והסורים, יכול לפגוע במתקני התשתית ומאגרי החומרים המסוכנים במפרץ על מנת לשבש את הפעילות המשקית והביטחונית בצפון. כמו גם, על מנת להרוג כמה שיותר ישראלים במרחב.
הנקודה הנוספת שמתגלית שוב לגבי התרחיש המלחמתי היא חוסר היכולת של צה"ל למנוע באופן מוחלט פגיעה כזו לא רק במקרה של הפתעה מוחלטת, אלא גם אם הלחימה בצפון תמשך כמה ימים ואף שבועות. היכולות של חמאס מתגמדות מול אלו של חיזבאללה. כמות הטילים שחיזבאללה מסוגל לשגר לעבר מטרופולין חיפה ומתקני המפרץ נעה בין 1500-1000 טילים ביום. למשך הרבה ימים. זאת, בלי להזכיר את החימוש המדויק שהם מפתחים.
חלק גדול מהציבור בעוטף מפרץ חיפה לא עובר הכנה ראויה ולא מצליח להבין מהי המשמעות המלאה של מספר שיגורים כה גדול לעבר אזור רווי תשתיות חומרים מסוכנים. לכן, זוהי זכותנו וחובתנו לדרוש כי מפרץ חיפה יעבור ניקוי בשנים הקרובות מריכוזי חומ"ס ומאגרי הדלקים.
מנהיגי הציבור ובראשם ראשי הרשויות המקומיות במטרופולין חיפה, צריכים לדרוש את סגירת רוב המתקנים וכל המפעלים המסוכנים וכן למנוע אישור הוספת חדשים. לא יתכן שרק השיקול הכלכלי יוביל את מקבלי ההחלטות תוך התעלמות בלתי סבירה משיקולים ביטחוניים, בטיחותיים, סביבתיים ומשקיים. אלו אמורים לאזן את כוונות משרדי הממשלה השונים. מבצע ״שומר חומות״ הוא קריאת אזהרה נוספת.
אין צורך לחכות ליוזמה של חיזבאללה או איראן לממש את הסיכונים הטמונים במפרץ חיפה.
הכותב: ירון חנן - מומחה לניהול סיכונים ומרכז צוות המומחים למניעת אסונות במפרץ חיפה.